Propao sastanak Izetbegovića i Čovića u Konjicu

Bosna i Hercegovina
Propao sastanak Izetbegovića i Čovića u Konjicu
Bakir Izetbegović je stigao u Konjic. Sastanak je trebao biti održan u jednom lokalnom restoranu, a pored lidera SDA i HDZ-a BiH, sastanku su trebali prisustvovati i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, federalni premijer Fadil Novalić, te i ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Miličević.

Bakir Izetbegović je stigao u Konjic. Sastanak je trebao biti održan u jednom lokalnom restoranu, a pored lidera SDA i HDZ-a BiH, sastanku su trebali prisustvovati i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, federalni premijer Fadil Novalić, te i ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Miličević. 

Sastanak nije ni počeo. Predstavnici SDA su došli na sastanak i čekali četrdesetak minuta, a iako je HDZ na čelu sa Čovićem bio pozvan, niko se nije odazvao.

Izetbegović je rekao da ovakav potez ne bi trebao narušiti stabilnost koalicije, a naglasio je da se sastanci u budućnosti neće održavati u ugostiteljskim objektima, nego u institucijama BiH.

Veliki broj reportera je na terenu, a mnogi novinari i analitičari kritikuju kontinuiranu praksu bh. političara da održavaju sastanke o krucijalnim pitanjima u lokalnim kafanama.

Podsjećamo, Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH i Edward Ferguson, britanski amabasador u BiH su u zajedničkoj izjavi koja je objavljena neposredno prije sastanka rekli da su HDZ BiH i SDA su najodgovornije za haos u Mostaru. 

 

(Novi.ba)

Ne propustite