GODIŠNJI IZVJEŠTAJ

Haški sud: Srbija ne surađuje sa Tribunalom

Objavljeno:02.08.2016 - 16:42
A A A Times Arial

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carmel Agius uputio je 1. augusta 2016. dopis glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu kojim prosljeđuje redovni godišnji izvještaj o radu Tribunala, 23. po redu.

Ovaj izvještaj daje pregled aktivnosti Tribunala u razdoblju od 1. kolovoza 2015. do 31. srpnja 2016. U dijelu izvještaja koji se odnosi na aktivnosti Ureda tužitelja se, između ostalog, daje ocjena saradnje Srbije sa sudom kao i procesuiranja ratnih zločina na nacionalnoj razini.

Vezano za saradnju, izražava se žaljenje što je Srbija skrenula s puta pune suradnje s Tribunalom te se navodi da Srbija ne surađuje s Tribunalom vezano za izvršavanje naloga za hapšenje troje optuženika. Srbija od januara 2015. ima obavezu izvršiti te naloge. Raspravno vijeće je uputilo pitanje srpske nesuradnje tadašnjem predsjedniku suda Theodoru Meronu i naredilo srpskim vlastima da redovno izvještava o svojim naporima da provedu  naloge. 
Ured tužitelja poziva srpske vlasti da hitno uhapse troje optuženika kako bi se transferirali u pritvor suda.

"Srbija ne surađuje s Tribunalom jer nije uhitila trojicu optuženika", navodi se u oizvještaju.

Što se tiče procesuiranja ratnih zločina u Srbiji, navodi se da usprkos deklarativnoj spremnosti za utvrđivanje odgovornosti za ratne zločine bez obzira na nacionalnu, etničku i vjersku pripadnost ili status izraženoj u Strategiji, Srbija ne surađuje s Tribunalom, jer nije uhitila trojicu optuženika za koje su izdani nalozi za hapšenje u januaru 2015. Ima i niz drugih zabrinjavajućih događanja tijekom proteklih godinu dana, uključujući neimenovanje glavnog tužitelja za ratne zločine u predviđenom roku do decembra 2015, a tu je i činjenica da srpsko pravosuđe nije prihvatilo presudu suda BiH u slučaju Đukić i stalno veličanje ratnih zločinaca u Srbiji.

Sada je na Srbiji da pokaže da će ispuniti svoje tvrdnje o suradnji sa sudom, da podržava osiguravanje odgovornosti za ratne zločine i promovira učinkovitu regionalnu suradnju, stoji u dokumentu.

(Novi.ba)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!