Jednostavni kućni lijekovi uz pomoć kojih ćete umiriti ujed komarca

Praktična žena
Jednostavni kućni lijekovi uz pomoć kojih ćete umiriti ujed komarca
Volimo ljeto i sve njegove čari - sunce, plaža, odmor, večernje šetnje...

Volimo ljeto i sve njegove čari - sunce, plaža, odmor, večernje šetnje...

Ali, ima jedna stvar kod ljeta koja nam zaista kvari raspoloženje - ujedi insekata!

Njih jednostavno ne možete izbjeći toku ljetnjih dana i noći. Osim što kvare ljepotu naše kože nepodnošljivi su i zbog svraba koji izazivaju!

Evo idealnih rješenja..

 

Esencijalna ulja - čajno drvo, lavanda i kokosovo ulje imaju svojstva koja umanjuju peckanje, crvenilo, svrab i druge neprijatne propratne efekte ujeda. Čajno drvo ima i antibakterijska svojstva, pa može i da spreči nastajanje i širenje infekcije nakon ujeda koje se šire češanjem. Neka ulja mogu biti kiselija od drugih, pa koža može različito reagovati na njih. Zato je neophodno da se posavjetujete sa dermatologom ili farmaceutom prije nego što se za odlučite za neko.

Med je ultimativna namirnica za cjelokupnu njegu tijela. Nema regije tijela kojoj med ne prija. Ukoliko vam ne smeta ljepljivi osjećaj, med možete nanijeti na mjesto ujeda, a on će zbog svojih anti-bakterijskih i anit-upalnih svojstava smiriti infekciju.

 

Mlijeko i voda - Pomješajte jednake količine vode i obranog mlijeka, u mješavinu umočite tanku tkaninu - gazu, pa njome tapkajte mjesto ujeda.

Bosiljak - Ovaj začin nije rezervisan samo za kuhinju. On sadrži supstanci kamfor koja poput mentola daje osećaj hlađenja i umirenja svraba. Izmrvite nekoliko listova i stavite ih direktno na ujed.

Limunov ili sok lajma - Ove energetske bombe umanjuju otok i sprječavaju širenje infekcije jer djeluju antibakterijski. Ukoliko se odlučite da na kožu nanesete limunov ili sok lajma postarajte sa da budete unutra, jer u kombinaciji sa suncem mogu da izazovu opekotine.

Pasta za zube - Većina pasti za zube sadrži esenciju peperminta ili mente koje imaju osvježavajući efekat na ujed, jer daju osjećaj hlađenja i tako umiruju svrab. Mozak brže reaguje na osećaj hlađenja nego svraba, pa vam pasta daje trenutno olakšanje.

 

Ne propustite