Penzioni fond FBiH: Dubioza neizbježna, privremene mjere prihvatljive

Bosna i Hercegovina
Penzioni fond FBiH: Dubioza neizbježna, privremene mjere prihvatljive
Federalnom zavodu za penziono i invalidsko osiguranje protekle sedmice je odobren revolving kredit od 63 miliona maraka. Vlada Federacije BiH planira iz budžeta isplaćivati kamate za taj kredit. Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Mehmedalija Rapa ističe za Novi.ba da je to prihvatljivo kao privremena mjera, ali da to nije rješenje da se u potpunosti sanira fond.

Federalnom zavodu za penziono i invalidsko osiguranje protekle sedmice je odobren revolving kredit od 63 miliona maraka. Vlada Federacije BiH planira iz budžeta isplaćivati kamate za taj kredit.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Mehmedalija Rapa ističe za Novi.ba da je to prihvatljivo kao privremena mjera, ali da to nije rješenje da se u potpunosti sanira fond.

"Savez udruženja penzionera FBiH je protiv dizanja kredita kako bi se mogle isplaćivati penzije na vrijeme, odnosno protiv zaduživanja Federalnog zavoda PIO/MIO i plaćanja kamata na ta sredstva, jer to dovodi Federalni zavod još više u gubitak, još više se ide u dubiozu", kazao je on.

"Prema našim saznanjima da će Vlada vraćati kamate, mi bi nekako mogli preći preko toga i prihvatiti to, jer ipak se na taj način obezbjeđuju sredstva za bržu isplatu penzija. Ono što mi tražimo u Savezu jeste da kredite dižu firme, državne firme, dužnici fondu Federalnom zavodu PIO/MIO, a taj dug iznosi preko 450 miliona od državnih firmi. Mi tražimo da oni dižu kredit, te da se na taj način finansira fond", ističe Rapa za Novi.ba.

I predsjednica Udruženja penzionera Kantona Sarajevo Vesna Grgić ističe da je ta odluka u potpunosti prihvatljiva, s obzirom na to da su penzioneri proteklih mjeseci bili u nepovoljnom položaju.    

"Nama je ta odluka u potpunosti prihvatljiva. Mi sredstva koja dobijemo, dakle do petog u mjesecu, vraćat će se u toku mjeseca, odnosno vratit će se do kraja mjeseca. Sad zasad je nedopustivo da se penzije isplaću dvadeset i petog u mjesecu, kao što je to bio slučaj proteklih mjeseci", kazala je ona za Novi.ba, dodavši da to također smatra samo privremenim rješenjem.

(Novi.ba)

 

Ne propustite