Bakir Izetbegović: HDZ je dobio previše pozicija u ministarstvima

Bosna i Hercegovina
Bakir Izetbegović: HDZ je dobio previše pozicija u ministarstvima
Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH je gostovao u Dnevniku FTV-a, a govorio je o jučerašnjem sastanku i reakcijama koje su uslijedile nakon dogovorenog mehanizma koordinacije.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH gostovao je u Dnevniku FTV-a, a govorio je o jučerašnjem sastanku i reakcijama koje su uslijedile nakon dogovorenog mehanizma koordinacije.

„Na Balkanu bi se svi se trebali radovati ovakvim vijestima. Čović mi već dugo spominje krizu institucija u BiH, ali mi nikada nije iznio detalje. Nikad nisam dobio pravi odgovor. Tražiću od njega da mi u narednim danima kaže te detalje. Mi nemamo namjeru nikoga blokirati niti preglasavati“, napominje Izetbegović.

Izetbegović je pozvao sve strane da ne podižu tenzije, a osvrnuo se i na komentare Dragana Čovića, člana predsjedništva BiH.

„Ako će ići na to da se napuste institiucije, mi to nećemo podržati. Mislim da odavno ta stranka i taj korpus nije bio u boljoj poziciji. Bio sam saglasan da Čović preda nekredibilnu aplikaciju. Tek sada je aplikacija BiH za članstvo u EU kredibilna. SDA se jako potrudila da se popravi pozicija Hrvata u BiH, dobijali su tamo negdje neke pozicije koje su bile preko mjere. Imali smo reakcije opozicije na to, ali u svemu tome ima jedna mjera. Ako će se početi praviti problemi u ovoj državi, ako će neko bez razloga praviti blokade, postavljati ultimatume, onda ćemo i mi morati razmisliti kako dalje.“, objašnjava lider SDA.

Izetbegović je na kraju razgovora naglasio da pozicija i opozicija različito tretiraju potpisani dokument.

„HDZ tvrdi da smo oslabili kantone jučerašnjim dogovorom, a opozicija tvrdi da smo na ovaj način previše ojačali kantone.“, zaključio je Izetbegović.

(Novi.ba)

Ne propustite