Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Bosna i Hercegovina
Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici podržao principe Prijedloga zakona o pružanju besplatne pravne pomoći, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici podržao principe Prijedloga zakona o pružanju besplatne pravne pomoći, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona kojim se želi osigurati djelotvoran i jednak pristup pravdi u postupku pred tijelima i institucijama BiH pred kojima se ostvaruju ili štite pojedinačna prava, obaveze i interesi.

Prema predloženom zakonu, nadležno tijelo za pružanje besplatne pravne pomoći pred tijelima i institucijama BiH je Ured za pružanje besplatne pravne pomoći Bosne i Hercegovine, koji je unutrašnja organizaciona jedinica u sastavu Ministarstva pravde.     

Poslanici su podržali i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Prihvaćen je i zaključak Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma da se organizira javna raspravu o prijedlogu ovog zakona.

Predstavnički dom podržao je principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama Bosne i Hercegovine, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Zbog nepostojanja entitetske većine Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut, bit će upućen Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Arnaut je, obrazlažući svoj prijedlog, kazao da se radi o jednoj izmjeni u Zakonu koja se konkretno tiče otpremnina pri odlasku u penziju za sve osobe koje rade u institucijama države BiH.

- Konkretno, radi se o ograničenju ukupne visine otpremnine na koju zaposleni u institucijama BiH trenutno imaju pravo - kazao je Arnaut prilikom poslaničke rasprave o predloženom zakonu.

Poslanici su usvojili Izvještaj Zajedničke komisije oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije kao i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prijevozu.  

Usvojeni su: Godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za Bosnu i Hercegovinu za 2015. godinu; Izvještaj o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za 2015. godinu, Izvještaj o pojavama diskriminacije u BiH sa Akcijskim planom za realizaciju prijedloga mjera za sprečavanje diskriminacije u BiH.

Poslanici nisu primili k' znanju Analizu reforme obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Predstavnički dom je imenovao Hasima Šabotića za direktora, a Dragana Slipca i Dragana Anđelića za zamjenike direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Također, izabrao je Milijanu Buhu za člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Današnja sjednica Predstavničkog doma je okončana, a naredna bi trebala biti održana 31. augusta.

(Fena)

Ne propustite