Bosić: Nećemo podržati Izetbegovićev i Dodikov dogovor

Bosna i Hercegovina
Bosić: Nećemo podržati Izetbegovićev i Dodikov dogovor
Mladen Bosić, lider SDS-a i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH rekao je danas da ništa ne obavezuje Savez za promjene te da ne moraju podržati dogovor Dodika i Izetbegovića, bez obzira da li je to bilo stranački ili institucionalni dogovor.

Mladen Bosić, lider SDS-a i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH rekao je danas da ništa ne obavezuje Savez za promjene te da ne moraju podržati dogovor Dodika i Izetbegovića, bez obzira da li je to bilo stranački ili institucionalni dogovor.

„Ako je stranački u svakom slučaju nemamo nikakvu obavezu prema tom dogovoru, ako je  institucionalni, onda je neprihvatljivo da član Predsjedništva BiH, bez ostala dva člana vodi takve razgovore. Ono što je meni tu interesantno da se ponavlja stalno isto, a to je neka vrsta 'varšavske politike' koja zategne odnose do maksimuma, tu padaju teške riječi, udaraju se u prsa da nikada neće prihvatiti nešto, a onda svi ti akteri koji zakoče čitav život na četiri, pet ili šest mjeseci, pojave se zajedno i kažu mi smo otkočili put ka EU. To je matrica koja se ponavlja u BiH već dugo vremena. Mi ne možemo da se upuštamo u takvu matricu i nećemo učestvovati u takvoj politici“, rekao je Bosić.

Ističe da od samog završetka izbora postoje oni koji nude Milorada Dodika, Bakiru Izetbegoviću. Naglašava da se Dodik nekad nudi sam, a nekad to rade neke "provodadžije".

„Jedan od provodadžija organizovao je sastanak Izetbegovića i Dodika. Mi nismo vidjeli šta je dogovoreno jer nam niko ništa nije ni dao, kada neko pokrene inicijativu u inistituciji, onda ćemo se i odrediti“, rekao je Bosić.

Tvrdi da u BiH postoje mnogi koji bi da naprave prekomponizaciju vlasti u BiH, postoje takvi i u međunarodnoj zajednici.

„Mnogo domaćih političkih aktera koji zagovaraju prekompoziciju. Vlast i ne funkcioniše onako kako bi treblao ,da se vrtimo u krug, da se vode jalove rasprave. Mislim das je juče dogovoreno sam oda se uputi pismo namjere MMF-u, oko Mehanizma koordfinacije mislim da to niej završena stvar", rekao je Bosić. Smatra da se sve čini da se Savez za pormijene zamijeni nekom drugom parlamentanrom većinom.

izvor: agencije

 

Ne propustite