Predstavnički dom PS BiH: Sve odluke donosene po entitetskoj liniji

Aktuelno
Predstavnički dom PS BiH: Sve odluke donosene po entitetskoj liniji
Prijedlog Mirsada Mešića, predsjedavajućeg Kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP BiH) da Predstavnički dom po hitnoj proceduri razmatra izmjene Zakon o javnom RTV sistemu BiH, nije dobio podršku zastupnika iz Republike Srpske.

Prijedlog Mirsada Mešića, predsjedavajućeg Kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP BiH) da Predstavnički dom po hitnoj proceduri razmatra izmjene Zakon o javnom RTV sistemu BiH, nije dobio podršku zastupnika iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Šef Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u PSBiH Amir Fazlić predložio je da se s ovim izmjenama omogući naplata RTV takse za javne emitere do kraja ove godine, čime bi se barem privremeno prevazišli problemi finansiranja RTV servisa.

Podsjećamo, rok za naplatu RTV takse putem telekom operatera istekao je 30. juna. 

Raspisivanje referenduma

Također, prijedlog Denisa Bećirovića, poslanika SDP-a da dnevni red današnje sjednice bude dopunjen s prijedlogom zaključka Predstavničkog doma Parlamenta BiH o neustavnom i antidejtonskom raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj, nije dobio podršku poslanika iz RS-a.

Prijedlog Damira Arnauta

Pred zastupnicima danas će se naći i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je predložio SBB-ov zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut.

Ovaj zakon podrazumijevao bi ograničavanje isplate otpremnina prilikom odlaska državnih uposlenika u penziju. Do sada je postojala zakonska mogućnost da državni uposlenici uzimaju velike otpremnine koje su mogle iznositi minimalno 30 hiljada KM.

Arnaut predlaže da sada maksimalan iznos bude oko 9.200 KM s tim da bi otpremnina onima sa najnižim koeficijentima ostale na istom nivou, oko 4.900 KM, što praktično znači da bi samo oni sa koeficijentom većim od 3,5 bili podložni ovim izmjenama.

Sa ovim bi se ostvarile ogromne uštede, a ovaj prijedlog jednoglasno je podržan na prošlosedmičnoj sjednici Komisije za finansiranje i budžet Predstavničkog doma, gdje su mu podršku dali poslanici pozicije i opozicije.

Druge tačke

Na dnevnom redu je, između ostalog, Izvještaj o utvrđivanju Rang-liste kandidata za imenovanje direktora i dva zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, koji je dostavila Komisija za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

(Novi.ba)

 

 

 

 

 

Ne propustite