Ustavni sud RS-a: Prihvatljivi zahtjevi Bošnjaka

Bosna i Hercegovina
Ustavni sud RS-a: Prihvatljivi zahtjevi Bošnjaka
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS odlučilo je da je prihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda tog entiteta za utvrđivanje vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa referendumom o Danu RS-a te o Zakonu o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine. "Vijeće će konačnu odluku o predmetnim zahtjevima donijeti u ustavom određenom roku u narednih 30 dana", saopćeno je iz Ustavnog suda RS

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS odlučilo je da je prihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda tog entiteta za utvrđivanje vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa referendumom o Danu RS-a te o Zakonu o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine.

"Vijeće će konačnu odluku o predmetnim zahtjevima donijeti u ustavom određenom roku u narednih 30 dana", saopćeno je iz Ustavnog suda RS, prenose bh. mediji.

Bošnjački političari su ranije naglasili da 9. januar ne može biti prihvaćen kao Dan RS, te smatraju da treba provesti odluku Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine kojom su odredbe Zakona o praznicima tog bh. entiteta, koje se odnose na 9. januar kao Dan RS, neustavne.

Najavili su i da će, bez obzira na odluku Vijeća Ustvanog suda RS-a, nastaviti pravnu borbu osporavanja odluke o entitetskom referendumu, pa i na Ustavnom sudu BiH.

Poslanici stranaka sa sjedištem u RS-u su 15. jula donijeli odluku o referendumu u tom bh. entitetu 25. septembra.

Istovremeno je nedavno iz entitetskog parlamenta upućen zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje prethodne odluke o neustavnosti 9. januara kao Dan RS-a.

Srpski političari smatraju da RS ima pravo na referendum, koji je skupštinskom odlukom zakazan za 25. septembar, a pitanje o kojem bi se građani izjasnili glasi “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike?”.

Predstavnici Bošnjaka poručili su prethodno i da je entitetski Zakon o popisu rezultat politike, koja je krenula u krivom smjeru.

Ne propustite