ZDRAVLJE

Da ili ne: Smijete li tampon koristiti tijekom noći?

Objavljeno:30.07.2016 - 21:00
A A A Times Arial

Prvo i najvažnije pravilo kod korištenja tampona je da se redovito mijenjaju, preciznije svakih četiri do pet sati. To je važno znati pogotovo ljeti kada žene češće koriste tampone tijekom dana, ali i noći. No koliko je sigurno koristiti tampone tijekom noći? Odgovor smo potražili kod stručnjaka.

'Korištenje tampona tijekom noći, odnosno spavanja nikako se ne preporučuje jer tampon tada stoji predugo i povećava se rizik od pojave infekcija. Tampon koji se predugo koristi stvara savršeno hranilište za bakterije koje i inače žive u rodnici i čekaju da buknu', upozorava ginekologinja dr. Silva Babić.

Uz to, predugo korištenje istog tampona može izazvati toksični šok sindromim čiji su simptomi visoka vrućica, hipotenzija, osip i višestruko zahvaćanje organa koje može brzo napredovati u teški i nepopravljivi šok. Doznajte i 5 promjena koje se dogode kada prestanete koristiti tampone.
Dakle, i ženama koje i inače koriste tampone preporučuje se da ih tijekom spavanja zamijene s higijenskim ulošcima. Također, tijekom ljetnih mjeseci važno je ukazati na još jednu čestu grešku – ne mijenjanje tampona nakon plivanja. Pročitajte i 10 najčešćih grešaka kod korištenja tampona.

Bez obzira kupate li se u bazenu, rijeci, jezeru ili moru, tampon biste trebali promijeniti čim izađete iz vode. Končić tampona namočen klorom, slanom ili riječnom vodom može uzrokovati iritaciju kože.

(zadovoljna.hr)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!