Sutra 450. tradicionalni skokovi sa Starog

Aktuelno
Sutra 450. tradicionalni skokovi sa Starog
Na sutrašnjim tradicionalnim 450. skokovima sa Starog mosta u Mostaru, sa prelijepog luka u Neretvu će poletjeti između 50 i 60 skakača, koliko ih se prijavilo za skokove. Tačan broj će se znati uoči samog takmičenja pošto svi prijavljeni takmičari prethodno moraju dobiti odobrenje ljekara za skok.

Na sutrašnjim tradicionalnim 450. Skokovima sa Starog mosta u Mostaru, sa prelijepog luka u Neretvu će poletjeti između 50 i 60 skakača, koliko ih se prijavilo za skokove. Tačan broj će se znati uoči samog takmičenja pošto svi prijavljeni takmičari prethodno moraju dobiti odobrenje ljekara za skok.

Predsjednik Kluba skakača Mostari i predsjednik Organizacionog odbora Skokova Semir Drljević kazao je da tradicija skokova seže u daleku prošlost, tačnije u 16. vijek, iz vremena gradnje samog mosta kada je malo ko u zajednici koja je brojala 4.000 stanovnika znao i plivati. Prvi skok zabilježen je 1664. godine, dok je takmičenje  ustanovljeno 1968. godine i od tad se održava svakog ljeta.

“Skokovi će se i ovog puta izvoditi u dvije kategorije, na noge i na glavu. U skokovima na noge poželjno je da skakač prilikom ulaska u vodu napravi što manji pljusak, dok je u skokovima na glavu obrnuto,“ kazao je Drljević za Novi.ba.

“I ove godine imamo antikampanju, pošto se često piše da je Neretva zagađena i da nije za kupanje, međutim ja moram kazati kako su skokovi preživjeli različite carevine, kraljevine i države, preživjeće još dugo, dugo“, dodao je Drljević, istakavši da su organizaciju Skokova pomogli Ministarstvo turizma i okolinu FBiH, Ministarstvo turizma i okoline i Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Takmičare će i ovog puta ocijenjivati stručni žiri pod predsjedanjem Emira Balića, uz specijalnog člana Blaža Sliškovića. Skokove će i ovog puta popratiti dodatne manifestacije poput takmičenja u body buildingu, kao i u drevnoj igri tavli koja je posebno popularna u Mostaru.

 

(novi.ba)

Ne propustite