Zemljotres pogodio Sarajevo

Bosna i Hercegovina
Zemljotres  pogodio Sarajevo
Zemljotres jačine 4,3 stepena po Richterovoj skali pogodio je Sarajevo nešto iza ponoći. Nije poznato da li je prouuzrokovana materijalna šteta, a iako jačina zemljotresa nije bila velika građani (pogotovo oni u staroj gradnji) se sigurno nisu ugodno osjećali kada je podrhtravanje počelo.

Zemljotres jačine 4,3 stepena po Richterovoj skali pogodio je Sarajevo nešto iza ponoći. Nije poznato da li je prouuzrokovana materijalna šteta, a iako jačina zemljotresa nije bila prevelika, građani (pogotovo oni u staroj gradnji) se sigurno nisu osjećali ugodno kada je podrhtravanje počelo. 

Prema ranim podacima opservatorijske stranice EMSC, podrhtavanje tla je registrovano na širem području Sarajeva, a epicentar je zabilježen na području Romanije, 39 kilometara istočno od glavnog grada BiH.

Prve informacije govore o jačini od 4,3 stepena po Richterovoj skali, a potres se širio sa dubine od 10 kilometara.

Odmah je proradio i bosanski humor na društvenim mrežama, a mnogi su nakon današnjih medijskih natpisa pomislili da je počeo smak svijeta.

Da situacija nije nimalo bezazlena potvrđuje i mapa zemljotresa koji su se u tom istom trenutku desili.

teuromed-24hours

Inače, u Sarajevu su posljednjih godina zemljotresi sve češći, ali srećom slabijeg su intenziteta. Prošle godine Sarajevo je pogodilo više zemljotresa, ali nije bilo ozbiljnijih posljedica.

Od 1900., otkada se u BiH mjere zemljotresi, zabilježeno je 74 zemljotresa jačine iznad tri stepena Richtera i to su zemljotresi koji su izazvali materijalne štete ili su odnijeli ljudske živote.

Prema raspoloživim podacima, najjači zemljotres koji se osjetio na području grada Sarajeva desio se 1962. godine.

Epicentar zemljotresa je bio na planini Treskavici, oko 30 kilometara južno od centra Sarajeva. U epicentru je intenzitet ovog zemljotresa iznosio osam, a na teritoriji centra grada sedam stepeni Merkalijeve skale.

 

(Novi.ba)

 

 

 

Ne propustite