Pošte Federacije i RS-a prve ruše granice i podjele: Zajednički projekat - "Brze pošte na nivou BiH"

Bosna i Hercegovina
Pošte Federacije i RS-a prve ruše granice i podjele: Zajednički projekat - "Brze pošte na nivou BiH"
Od prvog oktobra 2016. godine svi gradovi u BiH trebali bi biti povezani brzom poštom, odnosno sistemom prenosa paketa i dokumenata u roku od 24 sata na cjelokupnoj teritoriji naše zemlje.

Od prvog oktobra 2016. godine svi gradovi u BiH trebali bi biti povezani brzom poštom, odnosno sistemom prenosa paketa i dokumenata u roku od 24 sata na cjelokupnoj teritoriji naše zemlje. 

BH Pošta, Pošte Srpske i Hrvatska pošta Mostar pokreću novi zajednički projekt "Brze pošte na nivou BiH". Analitičari pozitivno ocjenjuju ovu saradnju, a smatraju da predstavlja novu pojavu u bh. ekonomiji, jer su javna preduzeća do sada funkcionisala isključivo na nacionalnom principu.

Ideja je pokrenuta jer se konkurencija ozbiljno zahuktala. Privatne firme koje se bave brzim prenosom pošiljki uzele su značajan dio finansijskog kolača i nesmetano su prevozile pakete širom Bosne i Hercegovine.

S druge strane, pošiljke iz Tuzle recimo, nisu mogle da budu poslane za Banjaluku i obratno. Tri javne pošte bile su ograničene na određene teritorije unutar države i to uglavnom po nacionalnoj liniji. To bi se sa ovim projektom trebalo promijeniti.

Tri pošte imaju više od 5.000 zaposlenih. Zajednička usluga brze pošte je trenutno u eksperimentalnoj fazi i testira se u saradnji sa određenim pravnim subjektima.

Predstavnici tri javne pošte u BiH ističu kako očekuju da će građani imati kvalitetnu uslugu, ali i prihvatljivije cijene.

(Novi.ba)

Ne propustite