Novi kredit, nova nafaka?!

Bosna i Hercegovina
Novi kredit, nova nafaka?!
Da državni novci i to milioni budu, bukvalno rečeno, bačeni na gluposti može se desiti jedino u Bosni i Hercegovini.

Novi kredit, nova nafaka deviza je kojom se, pretpostavićemo, vodi aktuelni direktor federalnog Zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić jer 63 miliona maraka novog zaduženja za Zavod koji od 2011. godine posluje loše, priznat će te, i nije baš  najmudrija odluka.    

Iako je ovim kreditom omogućeno isplaćivanje penzija do kraja godine iz Saveza penzionera upućene su oštre kritike. Ovakva odluka neće doprinijeti stabilizaciji fonda - naprotiv - tvrde penzioneri. 

S druge strane, Krnjić ističe kako je svrha kredita da se dinamika isplate penzija stablizuje tako da je riječ o revolving kreditu iz kojeg će se isplaćivati dio penzija, a koji bi se onda tokom mjeseca trebao vraćati pa ponovo uzimati.

Međutim, u situaciji kada revizorski tim utvrdi da jedna firma posluje sa 35,6 miliona maraka gubitka u pitanje se dovodi svaki potez i direktora i njegovih 800 uposlenika.  

misljenje

Inače, prosječna plaća u Zavodu PIO/MIO prošle godine iznosila je 1 442 marke, najniža 501, a najveća čak 4 hiljade maraka. Za topli obrok utrošeno je 2,3 miliona maraka dakle, po 14 maraka dnevno. Samo za regres isplaćeno je skoro 316 hiljada maraka što je oko 400 KM po zaposleniku. Ako ove brojke uporedimo sa najnižom penzijom u Federaciji, dakle, sa 326 maraka jasna je ocjena revizora, ali i ogorčenost penzinera.

slika-2

Revizori su imali primjedbe i na neracionalno trošenje novca u skoro pa svim aspektima. Tako je npr. na poštanske usluge utrošeno oko 6 miliona,  na  materijal, sitni inventar i usluge 14 miliona, kompjuterske usluge 2 miliona maraka, medicinsko vještanje još jedan milion - i ovo su, nažalost, samo neki od primjera.  

recenica

Da državni novci i to milioni budu, bukvalno rečeno, bačeni na gluposti može se desiti jedino u Bosni i Hercegovini. Krnjićev maćehinski odnos prema Zavodu kojim gazduje i, skoro pa najugroženijoj populaciji u zemlji, penzionerima definitivno potvrđuje narodnu poslovicu da sit gladnog ne razumije. 

 

Ne propustite