Spomenik bosanskim specijalcima u parku pored Druge gimnazije

Bosna i Hercegovina
Spomenik bosanskim specijalcima u parku pored Druge gimnazije
Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je na današnjoj sjednici Odluku o podizanju Spomenika bosanskim specijalcima koji će biti postavljen u parku pored Druge gimnazije. Udruženje veterana odreda policije Bosna Kantona Sarajevo, posredstvom Općine Centar Sarajevo, podnijelo je Inicijativu za podizanje Spomenika bosanskim specijalcima.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je na današnjoj sjednici Odluku o podizanju Spomenika bosanskim specijalcima koji će biti postavljen u parku pored Druge gimnazije.

Udruženje veterana odreda policije Bosna Kantona Sarajevo, posredstvom Općine Centar Sarajevo, podnijelo je Inicijativu za podizanje Spomenika bosanskim specijalcima. 

Bosanski specijalci su odigrali značajnu ulogu u odbrani grada Sarajeva i domovine. U njoj je bilo ukupno 1.350 pripadnika, nekoliko stotina pripadnika ove jedinice je ranjeno, a 81 je izgubilo život.

Interventne grupe Specijalne jedinice borile su se na najkritičnijim mjestima i u bitkama presudnim za odbranu grada. Obučeni za antiterorističku borbu, naoružani lakim pješadijskim naoružanjem i protivoklopnim oružjem bili su garant sigurne odbrane. Po komandantu, građani su ih nazvali ‘’Vikićevci’’. 

Do kraja rata Odred policije Bosna sa drugim ratnim komandantom Kemalom Ademovićem borio se na velikom dijelu teritorije BiH. 

(Patria)

Ne propustite