HRABRI MUSLIMANSKI INTELEKTUALAC

Nedžad Latić za Novi.ba: Na sceni je jedna velika bošnjačka laž!

Objavljeno:29.07.2016 - 10:23
A A A Times Arial

Nedžad Latić, bh. publicista i novinar, za čije ime se često veže epitet kontroverzni, secira bosanskohercegovačku zbilju pružajući jedan potpuno drukčiji uvid u realnost, koji ne odgovara političkim elitama u Bosni i Hercegovini, vrhuški Islamske zajednice, a naročito bošnjačkom mainstreamu.

Veli da mu je snaga na izmaku, ali da je uz nekolicinu intelektualaca ipak ostao da žustro brani dostojanstvo intelektualne hrabrosti. O cijeni koju zbog toga plaća nije htio da govori, a tvrdi da od toga nikad nije htio da pravi imidž.

Urednik je portala The Bosnia Times, na kojem, s vremena na vrijeme, rukovodstvu Stranke demokratske akcije i vrhuški Islamske zajednice BiH (za koje tvrdi da su jedno) priredi neugodnosti. Baš kao što ih je priredio i u knjizi Sarajevski Armagedon, izdatoj prošle godine...

Iako taj sadržaj jedni osporavaju „zato što je u prošlosti podržavao SDA“, drugi ga, pak, upravo zbog toga cijene, jer izvanredno poznaje situaciju „iza zatvorenih vrata političke scene“.

Na njegovo današnje razmišljanje, tvrdi, itekako su uticali događaji iz prošlosti. A, imao je tek dvadesetak godina kada mu je brat, Džemaludin Latić, zajedno sa još 12 muslimanskih aktivista, osuđen na šest godina robije u suđenju poznatijem kao „Sarajevski proces“.

Nedžad Latić, hrabri muslimanski intelektualac, u intervjuu za Novi.ba govori o bh. političkim elitama, o SDA kao emocionalnom pokretu, o intelektualnoj hrabrosti, ali i o opasnostima kojima je svakodnevno izložen, o radikalizaciji bošnjačkog mainstreama prema političkim neistomišljenicima, o globalnim prilikama, kao i o nemilim događajima u Turskoj i njihovom prebacivanju na prostor BiH.

U nastavku pogledajte čitav intervju.

Razgovarao: Ibro ČAVČIĆ

Snimatelj: Amer BEGANOVIĆ

Montaža: Dario MARJANOVIĆ

(Novi.ba)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!