(Ne)jednakost po mjeri Lutrije BiH, Zukića i kockarskih lobija!?

Bosna i Hercegovina
(Ne)jednakost po mjeri Lutrije BiH, Zukića i  kockarskih lobija!?
Nezadovoljstvo, neizvjesnost i strah domaćih priređivača igara na sreću, sa izuzetkom Lutrije BiH koja slovi kao javno poduzeće, a nakon što je novi prijedlog Zakona o igrama na sreću usvojen u Predstavničkom domu Federacije – ne stišava se.

Nezadovoljstvo, neizvjesnost i strah domaćih priređivača igara na sreću, sa izuzetkom Lutrije BiH koja slovi kao javno poduzeće, a nakon što je novi prijedlog Zakona o igrama na sreću usvojen u Predstavničkom domu Federacije – ne stišava se. Naprotiv. Danas se i dešavanja sa nedavno održane sjednice Parlamenta kada je i usvojen sporni zakon (čeka na potvrdu u Domu Naroda PFBiH) dovode u vezu sa najnovijom blokadom rada ove zakonodavne institucije. U principu, domaći priređivači igara na sreću, ne žele se baviti politikom, ali naglašavaju kako se politika, predvođena interesnim lobijima, počela baviti njima i budućnošću nekoliko hiljada uposlenih i njihovih porodica. Direktor Premier kladionice Kreso Vukoja nedavno je za naš portal govorio o raspletu situacije ukoliko ovaj zakon dobije potrebnu većinu u Domu naroda ne bježeći od najcrnjeg scenarija koji jednako skupo može koštati i budžete, ali i sve one koji su, bilo u direktnoj, bilo u indirektnoj, vezi sa domaćim kladionicama. Danas, Vukoja ispred domaćih vlasnika kladionica, upozorava na sve nelogičnosti u vezi sa zakonom i njegovim favoriziranjem Lutrije BiH koja bi, sa svojim inostranim partnerom, vrlo lako mogla postati grobar domaćih firmi koje u budžete, na godišnjoj razini, unesu vise od 70 miliona KM. 
''Zukićev i Isovićev Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću ne samo da sve priređivace ne stavlja u jednak položaj, nego je tako kreiran da Lutriji BiH donese monopol na tržištu priređivanja igara na sreću, a na štetu privatnih priređivaca'' - kaže za Novi.ba Krešo Vukoja, direktor Premier kladionice.

Prema njegovom mišljenju rasplet zakona onako kako ga zamišljaju Amir Zukic i SDA vodi ka stvaranju potpunog haosu na bh. tržištu.
„Pruzrokovat će se uništenje privatnih priređivača, zatvaranje 2.550 poslovnica i gašenje 5.500 radnih mjesta u ovom gospodarskom sektoru“ - tvrdi Vukoja. 

Direktor Premier kladionice tvrdi kako federalni proračun ne samo da neće biti veći za 50, 100, 200 ili 250 miliona KM, koliko u svojim javnim istupima iznosi Amir Zukić (SDA) nego će zbog tih mjera ostati i bez 75 milionna KM, koliko bi, prema projekcijama zasnovanim na brojkama iz prvog kvartala, u 2016. godini privatne kladionice trebale uplatiti na osnovu direktnih poreza, doprinosa i ostalih troškova.

„Amir Zukić je u više navrata izjavio kako Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću sve priređivace dovodi u isti položaj i kako će svi biti jednako tretirani pred Zakonom, ali njegovo viđenje te (ne)jednakosti je u najmanju ruku upitno, budući da ovaj zakon evidentno krši Ustavom FBiH zagarantiranu jednakost svih fizičkih i pravnih osoba pred zakonom te privatne priređivače igara na sreću u FBiH stavlja u potpuno podređen položaj u odnosu na Lutriju BiH. No, držimo kako je tobožnja briga za društvo samo jalovo sredstvo manipulacije u javnosti, kao što  je priča o ''jednakosti'' zakonskih uvjeta za sve priređivače samo obmana. Stvarni cilj jeste upravo uništenje privatnih priređivaca te postavljanje Lutrije BiH i njezinog stranog partnera u monopolistički položaj" - govori Vukoja.

Kao dokaze u prilog svojim tvrdnjama, direktor Premier kladionice secira i ističe odredbe iz Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, naglašavajući cijeli niz mjera i ograničenja koja će privatne priređivače dovesti na rub propasti, a Lutriju BiH u dominantan položaj zahvaljujući principima nelojalne konkurencije. Tako, na primjer, samo Lutrija BiH ima pravo priređivanja klasičnih igara na sreću (loto, toto, srećke...), a gotovo apsolutno je povlaštena i kod priređivanja kladioničkih igara. Prema mišljenju g. Vukoje, o tome koliko je Lutrija BiH u povlaštenom položaju – koji,opet, proizilazi iz Zakona o igrama na sreću - najbolje  pokazuje i Članak 28., u kojem stoji, citat: ''Igre na sreću predviđene ovim zakonom Lutrija BiH može realizirati u poslovnoj saradnji s drugim pravnim licima, trgovinskim, zanatskim i ugostiteljskim radnjama registrovanim, pored ostalog, i za promet roba i usluga'' – kraj citata.

tablica-pregled-obveza-po-zakonu

Zakon kreira povlašteni položaj Lutrije!

„Kako drugačije, nego željom za uništenjem privatnih priređivaca - da bi kao jedini subjekt na tržištu ostala Lutrija BiH - objasniti odredbe Zakona o igrama na sreću prema kojima privatnim priređivačima treba odobrenje Federalnog ministarstva financija za priređivanje kladioničkih igara, zatim i za priređivanje RNG igara, kao i za klađenje putem SMS usluga i interneta, da moramo dobiti suglasnost Federalnog ministarstva financija na Pravila igre, da nam poslovnice moraju biti udaljene minimalno 200 metara od obrazovnih i vjerskih objekata, da naši igrači moraju  plaćati naknadu od 10% na sva klađenja kao i porez od 10% na sve dobitke (razliku između uplate i isplate), da moramo platiti naknadu za izdavanje odobrenja u iznosu od 150.000 KM, zatim naknadu za produženje odobrenja u iznosu od 50.000 KM, pa naknadu za otvaranje svakog novog uplatnog mjesta u iznosu od 10.000 KM te naknadu za preseljenje uplatnog mjesta u iznosu od 5.000 KM, moramo imati osnivački kapital od 1.500.000 KM i bankarsku garanciju u visini od 800.000 KM, a Lutrija BiH od svega ovoga ima tek 10% naknade na uplate na sva klađenja (na teret igrača) i 10% poreza na dobitke (razlika izmedju uplate i isplate, na teret igrača) - navodi g. Vukoja.

Odgovor se, kaže direktor Premier kladionice, nameće sam od sebe, ali trebali bi ga dati i Amir Zukić, Šerif Isović i SDA. 

- Ne treba biti posebno pametan da bi se uočilo kako Lutrija BiH u samom startu ima višemilionsku prednost u odnosu na privatne priređivače, pa je opet, unatoč svemu tomu i unatoč brojci od preko 570 uplatnih mjesta, uvjerljivo najlošiji priređivač igara na sreću u Federaciji BiH. Gdje taj silni novac nestaje, treba pitati one koji se najglasnije zalažu za Zakon koji bi Lutriju i njene partnere dodatno ojačao, a sve ostale gurnuo ka dnu - zaključio je Kreso Vukoja, direktor Premier kladionice.

Ne propustite