Partizansko groblje u Mostaru danas je okupljalište narkomana

Bosna i Hercegovina
Partizansko groblje u Mostaru danas je okupljalište narkomana
Na današnji dan 1941. godine zauzimanjem Drvara i Bosanskog Grahova od strane partizanskih odreda počela je borba protiv fašista, a ovaj datum se obilježavao kao Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine. Ekipa portala Novi.ba posjetila je Partizansko groblje u Mostaru, koje je danas zapušteno i okupljalište narkomana.

Na današnji dan 1941. godine zauzimanjem Drvara i Bosanskog Grahova od strane partizanskih odreda počela je borba protiv fašista, a ovaj datum se obilježavao kao Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine.

Ekipa portala Novi.ba posjetila je Partizansko groblje u Mostaru, koje je danas zapušteno i okupljalište narkomana.

U nastavku donosimo izjave građana Mostara o Partizanskom groblju i antifašizmu u ovom gradu.

Amel Lizde:

Odnos prema antifašističkim spomenicima je sramotan. Ti isti spomenici imaju značajnu historijsku i kulturno umjetničku vrijednost. Partizansko groblje je najbolji primjer. Umjesto da bude i jedna od glavnih turističkih atrakcija, to mjesto je potpuno zapušteno i postalo je mjesto za skupljanje narkomana.

Aldin Bečić:

Tužna je slika koju danas možemo vidjeti na Partizanskom groblju. Zakazali smo svi. Grad, stanovništvo, a posebno svi nivoi vlasti. Koliko je Mostar danas antifašistički najbolje govori stanje Groblja.

Alem Brkan:

Antifašistički spomenici, prije svih Partizansko groblje su vjerna ilustracija današnjeg Mostara. Fašizam nažalost kod nas još uvijek nije pobijeđen. Postoje ljudi koji ni mrtvima ne daju mira. Ne znam čemu se oni nadaju i u što vjeruju.

Emir Merdžo:

Kada se 14. Februara na Dan oslobođenja Mostara putuje do Parrtizanskog groblja, potrebna ti je policijska pratnja i opet nisi siguran hoćeš li se kući vratiti bez rane na glavi. Na Groblju te dočeka ruglo od kojeg ti se digne svaka dlaka na glavi. To je Mostar danas.

Edin Marić:

Odnos prema spomenicima antifažizma nije isparavan. Brojni su spomenici zaboravljeni i skrnavljeni u ovom ludom vremenu. Partizansko groblje nije jedini spomnenik koji je u posljednje vrijemebio meta vandala. Tome se mora stati u kraj.

Ne propustite