Borci odblokirali granične prelaze

Bosna i Hercegovina
Borci odblokirali granične prelaze
Predsjednik Udruženja zaboravljenih branitelja ZHK Vlado Marušić kazao kako su se borci razišli, ali su Parlamentu Federacije BiH dali ultimatum da do ponedjeljka usvoji Rezoluciju.

Okupljeni borci odlučili su odblokirati granične prelaze, nakon što su njihovi predstavnici postigli dogovor s predstavnicima Parlamenta Federacije. Predsjednik Udruženja zaboravljenih branitelja ZHK Vlado Marušić kazao kako su se borci razišli, ali su Parlamentu Federacije BiH dali ultimatum da do ponedjeljka usvoji Rezoluciju.

Naime, više od 200 boraca okupilo se na graničnim prelazima Bijača, Orahovlje, Crveni Grm i Gornji Vinjani.  Branitelji traže uvrštavanje Rezolucije branitelja-boraca na dnevni red sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, jedinstven registar pripadnika oružanih snaga, mjesečni dodatak za svaki mjesec proveden u ratu i uvođenje ministarstva branitelja u svim kantonima FBiH. 

Branitelji su se unaprijed dogovorili da će se jutros naći na graničnim prijelazima i izraziti nezadovoljstvo, te da će tu i ostati sve dok ne dođe do dogovora.   

Inače, zbog protesta boraca, za sav saobraćaj bili su zatvoreni granični prelazi Crveni Grm, Orahovlje i Bijača (u oba pravca). 

 

 

 

Ne propustite