Zlatko Lagumdžija za Novi.ba iz Filadelfije: Društvena revolucija je počela!

Aktuelno
Zlatko Lagumdžija za Novi.ba iz Filadelfije: Društvena revolucija je počela!
Zlatko Lagumdžija je učesnik Nacionalne konvencije Demokratske stranke SAD-a i to u najturbulentnijem periodu u novijoj historiji ove države.

Zlatko Lagumdžija je učesnik Nacionalne konvencije Demokratske stranke SAD-a i to u najturbulentnijem periodu u novijoj historiji ove države. Svjetsko društvo se nalazi na velikoj prekretnici, a Brexit, terorizam, Tramp i radikalizam samo potvrđuju da je dvostrana društvena revolucija u svijetu već odavno započela. 

Amerikanci se ozbiljno pribojavaju Trampove pobjede, a i u Demokratskoj stranci su itekako svijesni te mogućnosti. Lagumdžija smatra da bi pobjeda republikanaca probudila mnoge „trampiće“ u BiH i regiji, ali ipak vjeruje u pobjedu Klintonove.

Demokrate se pokušavaju ujedinjiti, ali to ne ide tako lako nakon objave novih mejlova „Vikiliksa“ . Jedinstvena platforma koju su zajednički predložili Hilari Klinton i Berni Senders je jednoglasno prihvaćena, a Lagumdžija napominje da je ova platforma uveliko promjenila postojeće stanje. Senders je, kako kaže, uspio mobilizirati svoje biračko tijelo što bi moglo biti presudno za Klintonovu i njenu potencijalnu pobjedu. 

S druge strane, Trampova pobjeda bi snažno uticala na odnose BiH i SAD-a, ali to kao da ne zanima bh. političare. Mnogi od njih su pozvani na konvenciju, ali se nisu odazvali, jer očito imaju važnijeg posla od jačanja diplomatskih veza sa najrazvijenijom državom svijeta. Pogledajte video.

(Novi.ba)

 

Ne propustite