TURSKI PREDSJEDNIK

Erdogan: Žene nisu i ne treba da su jednake s muškarcima

Objavljeno:25.07.2016 - 20:32
A A A Times Arial

Pokušaj vojnog udara u Turskoj bio je velika opasnost za demokratiju u ovoj zemlji. Ipak, i ono što se sada događa nije otišlo daleko od toga.

Vanredno stanje u Turskoj Erdoganu daje široke ovlasti i mogućnost da dekretima tri mjeseca upravlja zemljom.

Erdoganovo 'NE' demokratiji odjeknulo je u svjetskim medijima, a u objavi uvođenja vanrednog stanja navodi se da cilj nije uskratiti građanima temeljne slobode ili ukinuti vladavinu prava, nego 'ukloniti prijetnje demokratiji'.

 

Da li je Erdoganov govor na skupu iz 2014. godine odgovor na ove optužbe?

Turski predsjednik 2014. godine govorio je na jednom skupu u Istanbulu o pravima žena, a tom prilikom je izjavio da žene nisu ravnopravne s muškarcima i da se ne mogu jednako tretirati, te je optužio feministkinje u Turskoj, navodeći da one odbacuju koncept materinstva.

e05d89799dbc01e3219859cc1224f05d

 

'OSJETLJIVA PRIRODA'

- Na radnom mjestu, ne možete na jednak način tretirati muškarca i trudnu ženu. Žene ne mogu obavljati sve poslove koje muškarci obavljaju. To je protivno njihovoj osjetljivoj prirodi  - rekao je Erdogan i dodao:

 - Neki ljudi to shvataju, dok drugi ne mogu. To ne možete objasniti feministkinjama jer one ne prihvataju koncept materinstva - objasnio je predsjednik Turske.

Erdogan je ranije u svojim izjavama izazvao veliko nezadovoljstvo feminističkih grupa izjavljujući da svaka Turkinja treba da ima troje djece, ali i prijedlog da se ograniče prava na abortus i carski rez.