6 GODINA NAKON: Mostarci tuže bh. parlamentarce

Bosna i Hercegovina
6 GODINA NAKON: Mostarci tuže bh. parlamentarce
Izrevoltirani birači zbog nemogućnosti izlaska na izbore najavljuju tužbu protiv BiH, odnosno Parlamentarne skupštine BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Građani Mostara napokon su odlučili krenuti u borbu za osnovna ljudska prava. Izrevoltirani birači zbog nemogućnosti izlaska na izbore najavljuju tužbu protiv BiH, odnosno Parlamentarne skupštine BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. 

Demokratsko društvo ima mnoge mehanizme odbrane suvereniteta, ali Mostarci su se, izgleda, tek sad sjetili da izborna kriza u ovom gradu traje punih šest godina te da od 2010. godine nemaju jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo glasa. Međutim, nisu krivi oni, kriv je bh. mentalitet, apatija i zaostalost demokratske svijesti u našoj zemlji. Naravno, Mostarce je dodatno demotivirala i činjenica da presuda Sejdić-Finci nikada nije provedena. 

Dio Statuta koji kaže da se "U svakom gradskom području biraju po tri vijećnika" je 2010. godine suspendovan i proglašen neustavnim. Parlamentarci su tada dobili rok od šest mjeseci da izvrše izmjene, ali to nikada nije učinjeno. Naprotiv, uslijedili su beskrajni pregovori na realiciji SDA - HDZ, a potom i SBB-a. Profesionalno smišljena predstava za javnost i savršeni začarani krug.

U godinama koje su uslijedile ništa, od rješenja ni traga ni glasa. Ni zahtjevi američke i britanske ambasade nisu donijeli ništa osim niza "radnih" sastanaka koji su samo potvrdili prešutni pad ustavnog poretka u BiH. Konačnu promjenu mogla bi donijeti najavljena tužba, koja će se odnositi na oba saziva parlamentarnih skupština od 2010. godine do danas.

Tako bi se imena sedamdesetak bh. parlamentaraca mogla pojaviti na sudu u Strazburu, a ovakva tužba bi ozbiljno devalvirala BiH pred međunarodnom zajednicom. Takva vrsta pritiska javnosti bi mogla natjerati i političke lidere u BiH da se dogovore, jer im je podrška i novac spoljnih faktora u ovom momentu itekako potreban.

Ne propustite