Crna Gora iz fondova EU dobija 270,5 miliona eura

Region
Crna Gora iz fondova EU dobija 270,5 miliona eura
Crna Gora će u narednih sedam godina iz fondova EU dobiti 270,5 miliona eura, saopćio je jučer Jean Eric Paque, direktor Direktorata za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje EU.

Crna Gora će u narednih sedam godina iz fondova EU dobiti 270,5 miliona eura, saopćio je jučer Jean Eric Paque, direktor Direktorata za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje EU.

Paque boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. On je nakon sastanka sa glavnim pregovaračem Crne Gore sa EU Aleksandrom Andrijom Pejovićem potpisao Okvirni sporazum, koji podrazumijeva pomoć za Crnu Goru iz EU fondova u iznosu od 270,5 miliona eura.

"Sada je na Vladi da radi na daljim aktivnostima kada je ovaj ugovor u pitanju, kako bi se omogućila brzo i nesmetano korištenje sredstava iz ovog instrumenta. Tokom svoje prve posjete Crnoj Gori, ovo je bila prilika da sa glavnim pregovaračem Crne Gore izanaliziram sve ono što je do sada postignuto u pregovorima sa EU", istakao je Paque, koji boravi u svojoj prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Andrija Pejović istakao je da je Crna Gora dobro koristila novac iz EU fondova u proteklom periodu.

"Potpisan je Okvirni sporazum, kojim će EU omogućiti isporuku finansijske pomoći Crnoj Gori za narednih sedam godina. Do sada je Crna Gora bila u prilici da u periodu od 2007. do 2013. godine iskoristi veoma dobro pomoć koju nam EU pruža. Do sada je ugovoreno 143 miliona eura. Upravo ovako dobra iskorištenost evropskih fondova nam je omogućila da za narednih sedam godina dobijemo 270,5 miliona eura evropske pomoći. Ovo je takođe pokazatelj da je Crna Gora dobro iskoristila sredstva, ali da će u narednim godinama imati mnogo više sredstava, kako bi ih usmjerili na ono što su osnovne oblasti u kojima treba da napravimo napredak i pripremimo se za članstvo", kazao je Pejović.

Poručio je da je potrebno da Okvirni sporazum potvrde Vlada i Skupština Crne Gore.

"Dobili smo Okvirni sporazum, koji ćemo uputiti prema Vladi i Skupštini Crne Gore, kako bi bili u prilici da sklopimo finansijski i sektorski sporazum tokom ove godine, kako bi evropski novac iskoristili za praktične projekte", rekao je Pejović.

Osim susreta sa Pejovićem, Paque je danas razgovarao i sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem, potpredsjednicima Vlade CG Igorom Lukšićem i Vujicom Lazovićem, kao i sa ministrom rada i socijalnog staranja Predragom Boškovićem.

(AA)

Ne propustite