Intervju: Ne postoje riječi koje mogu opisati trenutak u kojem se rađa novi život!

Porodica i zdravlje
Intervju: Ne postoje riječi koje mogu opisati trenutak u kojem se rađa novi život!
Mislim da ne postoje riječi koje mogu opisati trenutak rađanja novog života i sreću na licu majke kada uzima vlastito čedo prvi put u ruke. To su najsretniji događaji u životu svake žene i ja imam tu privilegiju da svaki dan tu sreću dijelim sa njima.

Za Ivonu Bevandu iz Mostara bi se moglo reći da radi jedan od najljepših i najplemenitijih poslova. Završila je četverogodišnji studij Sestrinstva i svoj posao obavlja na porođajnom i na odjelu sa najmlađim pacijentima u bolnici na Bijelom brijegu u Mostaru.  Za čitatelje našeg portala govori kakav je osjećaj prisustvovati dolasku bebe na svijet i ljepoti ovog poziva, kao i o najtežim trenucima.

Novi: Reklo bi se da  imate prelijepo i plemenito zanimanje, pomažete bebama da dođu na ovaj svijet, kakav je osjećaj prisustvovati tako veličanstvenom trenutku kao što je rađanje djeteta?

Neopisivo, veličanstveno, mislim da ne postoje riječi koje mogu opisati trenutak rađanja novog života i sreću na licu majke kada uzima vlastito čedo prvi put u ruke. To su najsretniji događaji u životu svake žene i ja imam tu privilegiju da svaki dan tu sreću dijelim sa njima.

Novi: Ukoliko niste u rađaoni, onda ste najčešće u sobi sa bebama. Da li je naporno biti okružen sa mnogo beba u istom trenutku, pogotovo kada su gladne i plaču?

Ne naprotiv, plač beba smatram njihovim jezikom. No, moram naglasiti jednu stvar, općenito svi misle da sestre u dječijim sobama imaju obavezu jedino da kupaju i presvlače bebe. Međutim, činjenica je da rade jako ozbiljan i odgovoran posao koji podrazumijeva cijepljenje, davanje terapije, praćenje i nadzor, što iziskuje dodatan napor, jer neće nas beba pozvati ukoliko nešto nije kako treba, mi smo te koje to prve trebaju uočiti. 

Novi: Koji je najljepši, a koji najteži trenutak u vašoj karijeri?

Najljepši osjećaj je svakako kada ispunim svoju moralnu dužnost, i naravno trenutak kada beba dođe na svijet. Recimo još da se prelijepo osjećam kada pridobijem ženu i njezino povjerenje, odnosno suradnju za porod. Ovdje bih se osvrnula i svim budućim mamama savjetovala neku edukaciju za porod kako bi naučile tehnike disanja koje će im olakšati porođaj.
Najtužniji i najružniji trenutak je kada majka izgubi bebu, tu ne postoje riječi utjehe, i takvi prizori se ne zaboravljaju. 

Novi: Kakvi su uslovi rada u bh. zdravstvu i sta je to čega najviše nedostaje?

Odgovor na ovo pitanje bi mogao biti iz pjesme Indexa "Da sam ja neko......", ipak, veliki sam pozitivac i optimista i nadam se nekim boljim vremenima.

Ne propustite