Drugačije prvenstvo: Portugal vs. Francuska
Tamales de papa
Sastojci:
200 g pilećih prsa
3 krompira
5 jaja (od kojih 2 kuhana)
100 g sira (edamer ili gouda)
300 g kukuruznog škroba
1 luk
1 paprika
50 g suhog grožđa
1 vrećica suhog kvasca
crne masline
100 g šećera
umak (kao prilog)
120 g maslaca
maslinovo ulje
Opis:
Krompir skuhajte, ogulite i ispasirajte. 2 jaja kuhajte 7 minuta. Maslacu primiješajte šećer, 3 žumanjka (jedan po jedan) i sir, dodajte kvasac, krompir, kukuruzni škrob i snijeg od 3 bjelanjka. Ostavite tijesto da se digne 30 minuta, a šaku grožđica namočite u mlakoj vodi. Narezani luk propržite na 2-3 male kašikee ulja, dodajte piletinu narezanu na komadiće i pustite da se peče 6-7 minuta. Isključite štednjak i pustite da se jelo ohladi. Od tijesta napravite 16 polpetica koje ćete napuniti piletinom, komadićem kuhanog jajeta, paprike, ocijeđenim grožđicama i maslinom bez košpice. Svaku polpeticu umotajte u aluminijsku foliju, složite u vatrostalnu posudu i pecite na 180 stepeni oko 45 minuta.