Drugačije prvenstvo: Portugal vs. Vels
Bolo rei - portugalski kolač
Sastojci:
-suho i kandirano voće
150 gr grama suhog voća
150 gr kandiranog voća
-tijesto
1 pakovanje kvasca
6 jaja
125 gr putera otopljenog
1 izrendana korica limuna
1 izrendana korica narandže
prstohvat soli
650 gr brašna
2/3 šolje mlijeka
100gr badema
75gr piljola
100gr lješnika
1 jaje umućeno za premazivanje
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Suho i kandirano voće isjeckajte i potopite u čašici portoa, ali posebno odvojite cijele lješnike, bademe, pinjole i suho i kandirano voće za ukrašavanje.
U šolji mlakog mlijeka otopite kvasac, dodajte malo šećera i pustite da nadođe. U veću posudu dodajte kvasac, jaja, istopljeni puter, narendanu koricu limuna i narandže, ostatak šećera, brašno, malo vanil šećera i zamijesite mehko tijesto. Ostavite da odstoji dva sata ili dok se ne udvostruči.
Kad je tijesto nadošlo, premijesite ga još jednom naizmenično dodajući u smjesu ocijeđeno voće i lješnike, bademe i pinjole, te ormirajte vijenac. U tepsiju stavite papir za pečenje, istresite tijesto i ostavite sat vremena da se odmori.
Umutite jaje i premažite gornji dio tijesta i ukrasite što bogatije. Stavite u rernu i pecite na 180 stepeni ili dok vam ne bude lijepo rumeno. Pospite šećerom u prahu i sjecite na kriške.