'Zahtjevi radnika su priorit, a nismo zadovoljni ni s radom Vlade koju smo izabrali'

Aktuelno
'Zahtjevi radnika su priorit, a nismo zadovoljni ni s radom Vlade koju smo izabrali'
Ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona koja je zapaljena u socijalnim nemirima prošle godine danas se u organizaciji Sindikata solidarnosti TK-a okupilo oko 300 nezadovoljnih radnika propalih firmi s područja Tuzle i Tuzlanskog kantona i građana Tuzle da bi obilježili godišnjicu februarskih protesta. - Naša mini revolucija 7. februara prošle godine nije polučila očekivane rezultate. Čak nismo zadovoljni ni s Vladom TK-a u čijem smo izboru sami učestvovali - kazao je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti TK-a.

Ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona koja je zapaljena u socijalnim nemirima prošle godine danas se u organizaciji Sindikata solidarnosti TK-a okupilo oko 300 nezadovoljnih radnika propalih firmi s područja Tuzle i Tuzlanskog kantona i građana Tuzle da bi obilježili godišnjicu februarskih protesta.

- Naša mini revolucija 7. februara prošle godine nije polučila očekivane rezultate. Čak nismo zadovoljni ni s Vladom TK-a u čijem smo izboru sami učestvovali - kazao je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti TK-a. 

Jedino pozitivno, kako je istakao, što su vlasti do danas uradile, jeste da su osigurale zdravstveno osiguranje za radnike koji to nisu imali, kao i prijedlog kantonalne vlade koji se odnosi  na smanjenje broja ministarstava, s 12 na osam. 

- Zahtjevi radnika su prioritetni, a to su izrada novog zakona o stečaju kojim tražimo da radnik bude u prvom isplatnom redu. Siguran sam da bi tada bilo mnogo manje stečajnih postupaka. Tražimo povezivanje radnog staža za sve radnike, bez obzira na to da li dolaze iz privatne ili društvene firme, jer radnik iz privatne firme nije kriv što mu nisu uplaćivani doprinosi - poručio je Kopić, prenosi Fena. 

Dodao je da zahtjevima traže i oslobađanje krivične prekršajne odgovornosti za sve učesnike februarskih protesta. 

- Mi smo dali stotinu dana da se počnu rješavati naši zahtjevi. Onog momenta kada vidimo da vlasti ne rade na tom fonu mi ćemo pozvati radnike, građane i ostale da rušimo tu vlast- istakao je predsjednik Sindikata solidarnosti TK-a. 

Ne propustite