Bajram u BiH i Maroku
Kako slavite Bajram? Kako živite taj dan? Kako sam mogla vidjeti za vrijeme provedeno u BiH većina populacije provodi vrijeme sa svojim porodicama, izmijenjujući ukusna jela, neka od njih trebaju sporu i dugu pripremu, neka su jednostavna i ukusna ali su uglavnom „bajramski specijaliteti“. U Barseloni, imam rodicu koja je iz Marrakesha, i iako ne može svake godine proslaviti bajram u Maroku sa svojom familijom, ona slavi u svojoj novoj zemlji i tako još više održava tu tradiciju.
Kako sam mogla vidjeti ne postoji ništa slično u bajramskim receptima u BiH i u Maroku. Za ovaj poseban dan, kada se probudi,nakon molitve, pripremi doručak pun kolača i slastica, uglavnom u Maroku pripremaju jela sa bademima, ali imaju i hiljade drugih recepata za slatkiše sa drugim vrstama orašastih plodova. Ovaj doručak se jede sa zelenim čajem, koji uvijek sipaju na poseban način, specijalnom tehnikom. Za ručak obično pripremaju ribu i morske plodove, u obliku rolnica ili pohovano. Glavno jelo se redovno servira za večeru i ono je rezervisano za piletinu. Pripremaju polako dva ili više cijelih piladi u pećnici, punjenih bademima, limunom, cimetom i drugim vrstama orašastih plodova zavisno od osobe koja priprema. Onda pripremaju specijalni slani kolač, punjen piletinom i bademima. Zeleni čaj sa mentom je zastupljen tokom cijelog dana i za vrijeme svih obroka i razgovora neizbježan je... Stalno!
Ukusna jela, nema sumnje, ali šta je sa bosanskim bajramskim jelima? Moram da kažem da volim način na koji ovdašnji ljudi znaju da iskoriste prednosti svih sastojaka na maksimalan broj načina i istovremeno uživaju u jednostavnosti jela. Ko nije sretan sa vrućim somunom i topom? Ili sa bilo kojom vrstom pite ispečene s ljubavlju? Za mene tikvenica je najbolja pita, ali volim i zeljanicu. Mislim da momci više prednosti daju bureku, a djevojke zeljanici ili krompiruši, Da li sam u pravu? Ja volim klepe, naučila sam kako da ih spremam i nadam se da će neki od vas već danas pripremiti vaše najbolje klepe, Zato što je recept za njih, kao što sam ranije spomenula, jednostavan, prirodan i super ukusan. Savršen da se uživa u svim sastojcima: tijesto, faširano meso sa lukom, i nakon kuhanja maslac, vrhnje i bijeli luk po potrebi. Savršeno! Ako vam nije pretoplo većina vas će uživati u lijepoj i dugo kuhanoj begovoj čorbi, vjerovatno i dosta različitog pohovanog povrća i mesa. I naravno, u nevjerovatnoj sogan dolmi.
Za kraj, da naši stomaci izgledaju kao da smo svi u drugom stanju, pobrinut će se BAKLAVA. Ajjjmo! Nema boljeg načina za kraj obroka od nje. Gledala sam pripremu ove hranljive poslastice i mislim da ne bi znala sama da je napravim, nikako. Zaista se divim svim muškarcima i ženama koji je pripremaju za svaki praznik za koji je potrebno. U arapskim zemljama vidjela sam različite varijacije ovog ukusnog desertaU Maroku npr koriste bademe a ne orahe. Ipak ako mogu da biram, radije biram jabukovaču, najbolju pitu na svijetu, sa puno agde... Njam!
U svakom slučaju, svi, Bajram barećula i uživajte sa svojim ljudima u ovom lijepom danu!