Zdravstvene prednosti ljubičastog kupusa
Ljubičasti kupus je nepravedno zapostavljena vrsta kupusa, pogotovo kada je riječ o našem podneblju.
Kao i bijeli, tako i ovaj kupus možete kiseliti, kuhati, ali je prava poslastica jesti ga svježeg u nekoj ukusnoj salati. Svježi ljubičasti kiseli kupus obiluje mineralima, vitaminima, a posebno vitaminima A i C.
Bogatu tamnu boju ovo povrće može zahvaliti visokoj količini polifenola pod nazivom antocijanin koji posjeduje iznimna protuupalna svojstva.
Izuzetan je čistač organizma, sirova vlakna kupusa stimuliraju pokrete crijeva i pomažu izbacivanje otrova iz jetre. Također, bogat je i kalijem, kalcijem i magnezijem, mineralima koji čuvaju naše srce od oboljenja, te ga čine snažnim i zdravim.
Ljubičasti kupus za lijepu kožu
Ova vrsta kupusa sadrži čak 36 vrsta antioksidansa koji kožu čine lijepom, glatkom i čistom. Razna istraživanja su pokazala kako ljubičasto povrće pomaže u izgrađivanju zdravog mozga i srca, a odličan je i u sagorjevanju masnoća.
Vitamin C koji se krije u ljubičastom povrću potiče rast tkiva i ojačava imunitet kože. Pored ljubičastog kupusa, sadrže ga i: šparoge, blitva, brokula, kaki, prokulice, krumpir, peršin, radič, zelena salata, špinat, rajčice, agrumi, kivi, jagode.
Vitaminom C zaustavite rak, srčane bolesti i dijabetes.
Vitamin K ima važnu ulogu u očuvanju elastičnosti kože. On usporava starenje te ublažava razvoj bora. Osim u ljubičastom kupusu, vitamin K se nalazi u zelenom lisnatom povrću kao što su salata, brokula i špinat.