Sve blagodati hurmi - čiste cijeli organizam
U prošlosti su ih zvali „hljeb pustinje”, a potom su naučnici dokazali da ovo voće ima i veliku hranljivu vrijednost.
Hurme sadrže 80 odsto ugljenih hidrata, zajedno sa proteinima, mineralima i vitaminima, imaju malo masnoće, nemaju holesterola i veoma su zdrave. Lako se vare, smanjuju osećaj gladi, imaju vitamin A i B6, folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe, bakar i magnezijum. Hurme jačaju telo, smanjuju holesterol u krvi, regulišu probavu, štite stomak od parazita i bakterija. Ovo jedinstveno voće je bogat izvor antioksidanata, koji su vrlo važni za zaštitu od srčanih oboljenja, kancera i starenja.
Bogate su i prirodnim šećerom. Kao i drugo voće, treba ih jesti na prazan stomak da bi se najbolje iskoristili hranljivi sastojci. Ne treba ih jesti u velikim količinama jer goje. Jedna hurma ima više od 20 kalorija.
(Tuzlanski.ba)