Drugačije prvenstvo: Francuska vs. Island

Aktuelno
Drugačije prvenstvo: Francuska vs. Island
U 21:00 pratite utakmicu između Francuske i Islanda, ovo je zadnja utakmica četvrtfinala Euro 2016, i jedva čekamo da vidimo ko će od ove dvije ekipe igrati u polufinalu. Do početka utakmice ima još nekoliko sati, pa iskoristite vrijeme i pročitajte recepte za dva jela karakteristična za ove države.

Buche de Noel - čokoladni rolat

Sastojci:
Za biskvit:
6 jaja
80 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 mala kašika naribane korice narandže
60 g tamne čokolade (75% kakaa)
50 g pšeničnog oštrog brašna
½ male kašike praška za pecivo 
30 g gussnela 
Za kremu:
2 šlag krema od čokolade
200 ml mlijeka
100 g maslaca
50 ml soka od narandže
Za ukrašavanje:
100 g marcipana
50 g šećera u prahu

Priprema:

Za biskvit:

Žumanjke odvojite od bjelanjaka pa od bjelanjaka i 40 g šećera istucite čvrsti snijeg. Žumanjke pjenasto izmiješajte s preostalim šećerom, vanilin šećerom, naribanom koricom narandže i istopljenom čokoladom. Naizmjenice umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, gussnel i snijeg od bjelanjaka. Pleh (30×40 cm) obložite papirom za pečenje i rasporedite biskvitnu smjesu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 10 do 12 minuta. Pečeni biskvit izvadite iz pleha i zarolajte. Ostavite da stoji 2-3 minute, malo ga odmotajte i ohladite. Ohlađeni biskvit premažite dijelom pripremljene kreme i zarolajte u roladu, a preostalom kremom premažite roladu. Po površini rolade vilicom povucite linije kako bi dobili "koru grane." Roladu podijelite na dva dijela, jedan veći i jedan manji koji će predstavljati granu.

Za kremu:

Šlag kreme zajedno s mlijekom miješajte električnom miješalicom oko 3 minute. Dodajte omekšali maslac, narančin sok i nastavite miješati još 2-3 minute.

Za ukrašavanje:

Marcipan pomiješajte sa šećerom u prahu, a zatim oblikujte male gljive ili druge prigodne oblike.

Ne propustite