Drugačije prvenstvo: Francuska vs. Island
Buche de Noel - čokoladni rolat
Sastojci:
Za biskvit:
6 jaja
80 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 mala kašika naribane korice narandže
60 g tamne čokolade (75% kakaa)
50 g pšeničnog oštrog brašna
½ male kašike praška za pecivo
30 g gussnela
Za kremu:
2 šlag krema od čokolade
200 ml mlijeka
100 g maslaca
50 ml soka od narandže
Za ukrašavanje:
100 g marcipana
50 g šećera u prahu
Priprema:
Za biskvit:
Žumanjke odvojite od bjelanjaka pa od bjelanjaka i 40 g šećera istucite čvrsti snijeg. Žumanjke pjenasto izmiješajte s preostalim šećerom, vanilin šećerom, naribanom koricom narandže i istopljenom čokoladom. Naizmjenice umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, gussnel i snijeg od bjelanjaka. Pleh (30×40 cm) obložite papirom za pečenje i rasporedite biskvitnu smjesu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 10 do 12 minuta. Pečeni biskvit izvadite iz pleha i zarolajte. Ostavite da stoji 2-3 minute, malo ga odmotajte i ohladite. Ohlađeni biskvit premažite dijelom pripremljene kreme i zarolajte u roladu, a preostalom kremom premažite roladu. Po površini rolade vilicom povucite linije kako bi dobili "koru grane." Roladu podijelite na dva dijela, jedan veći i jedan manji koji će predstavljati granu.
Za kremu:
Šlag kreme zajedno s mlijekom miješajte električnom miješalicom oko 3 minute. Dodajte omekšali maslac, narančin sok i nastavite miješati još 2-3 minute.
Za ukrašavanje:
Marcipan pomiješajte sa šećerom u prahu, a zatim oblikujte male gljive ili druge prigodne oblike.