Hamilton na konraverzan način u posljednjem krugu ukrao Rosbergu pobjedu

Automoto
Hamilton na konraverzan način u posljednjem krugu ukrao Rosbergu pobjedu
Lewis Hamilton na spektakularan je i pomalo kontroverzan način došao do prve pobjede u Austriji nakon što je u posljednjem krugu prestigao timskog kolegu Rosberga.

Lewis Hamilton na spektakularan je i pomalo kontroverzan način došao do prve pobjede u Austriji nakon što je u posljednjem krugu prestigao timskog kolegu Rosberga.

Hamilton se opasno približavao svom kolegi i sasvim ga pritisnuo u posljednjim krugovima, a u posljednjem krugu napao ga je s vanjske strane na kočenju u drugi zavoj nakon Rosbergove greške u prvom zavoju.

U drugom zavoju došlo je do dodira između Mercedesova dvojca, Lewis je otišao van staze, a Rosbergu je otpalo prednje krilo nakon čega ga prelaze Verstappen i Raikkonen te Nijemac završava tek četvrti.

Hamilton je dobro startao i prvi puta ove sezone zadržao vodeću poziciju nakon starta s pole positiona, a Button je prešao Hulkenberga i došao na drugo mjesto. Raikkonen kasnije prelazi Buttona, a Hamilton zbog prijetnje kiše riskira i ostaje na potrošenom ultrasoftu kako bi eventualno prešao na gume za kišu.

Kocka se Lewisu nije isplatila i nakon obavljenog boksa izlazi na drugom mjestu iza timskog kolege Rosberga, a oboje su bili na soft gumama.

Vettel je od vodećih najduže ostao na stazi, ali to mu nažalost nije donijelo ništa dobro te mu u 27. krugu puca stražnja desna guma na startno ciljnoj ravnici i Vettel odustaje nakon što mu se ugasio motor. Na stazu je izašao sigurnosni automobil, a nakon njegova povlačenja Rosberg bježi Hamiltonu najbržim krugom utrke iako je na svom bolidu imao 11 krugova starije soft gume.

Vodeći dvojac iz Mercedesa nastavlja mrtvu utrku na vrhu poretka, a ekipa je Lewisu omogućila da uđe ranije u boks i na taj način pokuša napasti Rosberga. Ali Britanac radi ključnu grešku na izlazu iz drugoga zavoja i Rosberg bez problema izlazi ispred njega nakon što je krug kasnije obavio svoj drugi i posljednji ulazak u boks. Lewis je izašao na korištenim soft gumama, a Nico na novom supersoftu.

Max Verstappen je nakon Mercedesovih promjena guma postao vodeći čovjek utrke, a Rosberg ga na 40 krugova novijim gumama prelazi deset krugova prije kraja utrke. Hamilton je imao nešto teži posao zbog vozača zaostalih za cijeli krug, ali krug kasnije ga prelazi u trenutku da je Holanđanin prelazio za krug zaostalog Jolyona Palmera.

Kimi Raikkonen je nakon sjajnog prvog dijela utrke u kojem se nalazio na drugom mjestu kroz boks izgubio pozicije od dva Red Bulla i na kraju završio četvrti nakon što je Ricciardo još jednom otišao u boks. Australac je na znatno novijim gumama prestigao Buttona i završio peti.

Jenson Button odvozio je sjajnu utrku i osvojio šesto mjesto u McLaren Hondi, a sedmi je bio Romain Grosjean koji je prvi put nakon VN Rusije osvojio bodove za Haas.

Osmi je bio Carlos Sainz u Toro Rossu nakon još jednog odustajanja Daniila Kvyata, a deveti Valtteri Bottas u Williamsu.

Fantastičan deseti bio je Pascal Wehrlein u Manor Mercedesu nakon kasnog odustajanja Sergija Pereza u Force Indiji.

Treba naglasiti i to da je Ferarrijev Vettel rano odustao nakon što je na korištenim supersoft gumama na stazi ostao 27 krugova, te je došlo do eksplozije istih.

(Sport.ba/Maxf1.net)

Ne propustite