Hamiltonu pole u dramatičnim kvalifikacijama za utrku gdje još nema trijumf

Automoto
Hamiltonu pole u dramatičnim kvalifikacijama za utrku gdje još nema trijumf
Lewis Hamilton osvojio je 54. pole position u karijeri i peti ove sezone u dramatičnim kvalifikacijama za VN Austrije u promjenjivim uvjetima u posljednjem dijelu kvalifikacija.

Lewis Hamilton osvojio je 54. pole position u karijeri i peti ove sezone u dramatičnim kvalifikacijama za VN Austrije u promjenjivim uvjetima u posljednjem dijelu kvalifikacija.

Kiša je počela padati krajem Q2 pa su vozači u Q3 vozili po mokroj stazi. Najprije su koristili intermediate, a na samom kraju prešli su na gume za suho.

Vozači su redom rušili najbolja vremena u posljednjim trenucima kvalifikacija, a Hamilton je na kraju osvojio pole position s uvjerljivom prednošću.

Najbrže vrijeme vikenda odvozio je Hamilton, ali u Q2 – 1:06.228 što je 2.227 sekundi brže od njegovog prošlogodišnjeg pole positiona i 1.680 sekundi brže od Schumacherovog rekorda iz 2003.

Drugi je bio Nico Rosberg s pola sekunde zaostatka, ali će startati sedmi zbog promjene mjenjača nakon sudara na jutrošnjem trećem treningu.

Nico Hulkenberg kvalificirao se na sjajno treće mjesto u Force Indiji, a utrku će zbog Rosbergove kazne startati iz prvoga startnog reda, prvi put nakon VN Brazila 2010. kada je u Williamsu osvojio pole position u promjenjivim uvjetima.

Četvrti je bio Sebastian Vettel u Ferrariju, ali i on će dobiti kaznu zbog promjene mjenjača i utrku startati sa 9. mjesta.

Fantastičan peti u McLaren Hondi bio je Jenson Button, specijalist za promjenjive uvjete na stazi, a utrku će zbog Vettelove i Rosbergove kazne startati treći.

Kimi Raikkonen u Ferrariju kvalificirao se šesti, samo tisućinku iza Jensona Buttona, a utrku će startati četvrti.

Daniil Kvyat imao je teško izlijetanje u predzadnjem zavoju nakon što je preširoko izletio preko visokih žutih rubnika i slomio stražnji desni ovjes na svom Toro Rossu. Kvyat je nakon toga nekontrolirano otklizao u barijere na izlazu iz posljednjeg zavoja i izazvao crvene zastave, minutu i 44 sekunde prije kraja Q1. Srećom, Rus je nakon sudara mirno izašao iz bolida bez ikakvih povreda.

Pascal Wehrlein u Manor Mercedesu odvozio je fantastičan krug u Q1 (1:07.565) i plasirao se na deveto mjesto prije prekida zbog Kvyatova sudara.

Kad se Q1 nastavio, u redu na izlazu iz boksa čekala dva Renaulta, dva Manora, dva McLarena, dva Saubera, dva Haasa, Hulkenberg u Force Indiji i Sainz u Toro Rossu koji je na samom izlasku iz boksa imao kvar na motoru i izazvao žute zastave u prvom i drugom sektoru.

Dva Haasa nisu uspjela ući na vrijeme u mjereni krug i ostali su na 14. i 15. mjestu, ali bez posljedica budući da nijedan bolid nije poboljšao svoje vrijeme.

Iako je prošao u Q2 kvalificiravši se na 13. mjesto u Q1, Sergio Perez nije nastavio kvalifikacije jer je imao puknuće ovjesa.

Dva Red Bulla i Sebastian Vettel u Ferrariju kvalificirali su se u Q3 na supersoft gumama (ostali na ultrasoftu) što znači da će na tim gumama startati sutrašnju utrku.

Jenson Button kvalificirao se u Q3 prvi put u novoj eri McLaren Honde, šest tisućinki ispred Estebana Gutierreza u Haasu.

Pretkraj Q2 počela je padati kiša pa vozači u posljednjim minutama nisu mogli poboljšati svoja vremena.

Treba naglasiti i to da je Nijemac Nico Rosberg (Mercedes), trenutno vodeći u ukupnom poretku prvenstva, doživio je nesreću kada se s bolidom zabio u sigurnosnu ogradu, a prošao je bez ozljeda. Ovo se dogodilo na posljednjem treningu, pred same kvalifikacije.

rosberg-nesreca

(Sport.ba/Maxf1.net)

Ne propustite