Drugačije prvenstvo: Vels protiv Belgije
Tradicionalni velški krompir paprikaš
Sastojci:
1 kg jagnjetine isjeckane
1 crveni luk
1 kg švedske repe
2 mrkve
3 krompira
3 velika praziluka
sol i biber
Priprema:
U veliku šerpu sipati 2 litre vode i 2 kašičice soli. Staviti na jaku vatru i pustiti da provri. Oljuštiti i dodati crveni luk u komadu i jagnjetinu. Sačekati da provri, zatim kašikom skinuti pjenu s površine. Krčkati još 10 do 15 minuta ili dok ne bude potpuno kuhano. Rešetkastom kašikom izvaditi meso iz šerpe i ostaviti da se hladi.
Skinuti meso s kostiju, zatim ga vratiti u šerpu. Oguliti i isjeći repu na komade veličine 1cm. Ubaciti ih u šerpu i sačekati da provri, zatim krčkati 15 do 20 minuta ili dok repa ne omekša. Očistiti mrkvu i isjeći je pod blagim uglom na komade veličine 1cm, zatim je ubaciti u šerpu. Sačekati da provri, zatim poklopiti i krčkati još 15 do 20 minuta ili dok ne omekša. U međuvremenu očistiti krompir i isjeći ga na četvrtine otprilike jednake veličine. Kad mrkva omekša, u šerpu dodati krompir i ponoviti postupak. Skinuti i baciti spoljašnje slojeve praziluka, zatim ih isjeći na komade veličine 1cm i gotovo sav praziluk dodati u šerpu. Sačekati da provri, poklopiti i krčkati 10 minuta ili dok ne omekša. Probati i začiniti, zatim dodati sirovi praziluk. Poklopiti i staviti u frižider da se hladi preko noći (ili do 3 dana da bi bilo još ukusnije).