Drugačije prvenstvo: Poljska ili Portugal

Aktuelno
Drugačije prvenstvo: Poljska ili Portugal
Poljska protiv Portugala u 21:00.

Golabki - Poljske sarmice

Sastojci za 4 osobe:

1 glavica bijelog kupusa
1 goveđa kocka za supu
Fil
200ml kuhane riže
500g mljevene govedine
250g mljevene svinjetine
1 luk, veće veličine
2-3 kašike pancete, sitno narezana
2-3 čehna bijelog luka
30g maslac
1 goveđa kocka za supu
2 male kašike mljevene paprike
1-2 male kašike soli
2 male kašike bibera
Umak
250ml pelate
1 kašika šećers
1 mala kašika konzerviranog paradajza
1/2 kašike soli

Priprema:
Za ovaj recept ne koristi se kiseli kupus, nego svježi.

Zagrijati pećnicu na 300 stepeni. Izrezati/izdubiti deblji dio na dnu glavice kupusa. U zakuhalu posoljenu vodu staviti kupus u cjelosti da se kuha oko 5 minuta. Maknuti sa peći.
U tavi zagrijati maslac i propržiti luk i dok luk ne postane staklast. Dodati bijelu luk i propržiti još 30 sekundi, paziti da ne potamni. Maknuti sa peći. Ocijediti glavicu kupusa i polako i pažljivo odvajati listove, pazite da ih ne pokidate. Zavisno od veličine glavice kupusa trebali bi dobiti oko 14 listova. Staviti ih po strani.
Ostatak kupusa [sredinu glavice] nasjeckati na manje komade i sa time obložiti dno vatrostalne zdjele za pečenje. Dijelovi kupusa će služiti kao zaštita za golabke da se ne zaljepe za zdjelu tokom pečenja. Kad se listovi malo ohlade, onda sa oštrim nožem zarezati u deblji donji dio lista i odstraniti tako da odrežete uzdužno na pola. 
Pazite da ne razrežete list, treba ostati cijel. U veću zdjelu staviti meso i dodati ohlađenu pancetu sa lukom i bijelim. Dodati rižu, mljevenu papriku, sol, 1 goveđu kocku za supu otopljenu u 50 ml vode, biber i promiješati. Puniti svaki list sa mesnom smjesom. Zarolati list i onda ugurati krajeve prema unutra kao mali paketić. Stavljati golabke u vatrostalnu zdjelu. Kad su svi golabki napunjeni, još malo posoliti i pobiberiti. Goveđu kocku za supu otopiti u 200 ml vode i sa time preliti preko golabki i pokriti sa poklopcem vatrostalne posude. Staviti golabke u zagrijanu pećnicu da se peku 1 sat. U međuvremenu staviti pelate u mikser, dodati šećer, sol  i konzervirani paradajz i izmiksati. Ako volite rjeđi umak onda dodajte jos 100ml vode. Izvaditi golabke i preliti sa umakom od paradajza i staviti da se peče jos 30 minuta. Ne treba pokriti.

Ne propustite