Namirnica koju nutricionisti svaki dan jedu: Zbog nje su mršavi i ne boluju ni od čega!
Ako želite da se brzo zasitite i pritom sačuvate vitku liniju, jedite kelerabu, savjetuju nutricionisti.
Ovo izuzetno zdravo, niskokalorično povrće obiluje biljnim vlaknima koja obezbjeđuju duži osjećaj sitosti i podstiče varenje, zbog čega se posebno preporučuje onima koji žele da se oslobode viška kilograma.
Keleraba je odličan izvor vitamina C (62 miligrama u 100 grama), pa samim tim jača imunitet, neutrališe dejstvo štetnih, slobodnih radikala i usporava starenje.
Blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sistem jer smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Stabilizuje i nivo šećera u krvi, pa se preporučuje kod hipoglikemije i dijabetesa.
Osim toga, vitamin C podstiče apsorpciju gvožđa odgovornog za snabdevanje krvi kiseonikom i na taj način okrepljuje i snaži cijelo tijelo.
Redovnim konzumiranjem svježe kelerabe smanjuje se i rizik od pojave kamena u bubregu, dok prisutni kalijum snižava povišeni krvni pritisak,piše kucnilekar.com.Otklanja opstipaciju, a dobro upućeni tvrde da pomaže u prevenciji karcinoma debelog crijeva.
Takođe, povoljno djeluje na zdravlje kostiju, limfni sistem, vezivno tkivo, zube i desni. Ublažava edeme, kandidijazu i virusne infekcije.