Mještani uklonili zastave ISIL-a u Gornjoj Maoči

Crna hronika
Mještani uklonili zastave ISIL-a u Gornjoj Maoči
Nakon što je Federalna televizija objavila fotografije zastava terorističke organizacije ISIL istaknute na kućama u Gornjoj Maoči, pripadnici SIPA-e, FUP-a MUP-a Tuzlanskog kantona i Policije Brčko Disktrikta izašli su na teren.

Nakon što je Federalna televizija objavila fotografije zastava terorističke organizacije ISIL istaknute na kućama u Gornjoj Maoči, pripadnici SIPA-e, FUP-a MUP-a Tuzlanskog kantona i Policije Brčko Disktrikta izašli su na teren. Međutim, u trenutku dolaska policije, zastave su uklonjene. Stanovnici Gornje Maoče tvrde da nisu odgovorni za postavljanje zastava.

Na kući Edvarda Durgutija i Muharema Imširevića jučer su snimljene zastave Islamske države, koju je UN označio terorističkom. Policija je danas došla pred njihovu kuću, ali bilo je kasno. "Tokom poduzetih aktivnosti na licu mjesta nisu zatečene istaknute zastave ISIL-a, a o rezultatima izvršenih provjera obaviješteno je Tužilaštvo BiH", kazala je vršiteljica dužnosti glasnogovornika SIPA-e Kristina Jozić.

Edvard Durguti, zvani Muaz, jedan je od 16 pripadnika selefijskog pokreta koji su prošle godine uhićeni u SIPA-noj akciji "Damask", među ostalim, zbog sumnje u kaznena djela terorizam, financiranje terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke skupine, vrbovanje bh. državljana za odlazak u Siriju i Irak, te za sudjelovanje u oružanim sukobima u Siriji i Iraku na strani radikalnih terorističkih skupina i organizacija.

Durguti je, sumnja policija, 2013. godine bio u Siriji. Njegovi susjedi tvrde da ne podržavaju ISIL-ovu ideologiju. "Nema ga već neko vrijeme tu i mještanima je to dosadilo, uzeli su zakon u svoje ruke i smaknuli te zastave", kaže mještanin Edis Bosnić.

Danas je reagirala i policija Unsko-sanskog kantona. U Bihaću, na kući austrijskog državljanina Derviša Midžića bila je istaknuta ratna zastava koju često nose džihadisti. Međutim, ne radi se o zastavi Islamske države.

Inače, isticanje zastave ISIL-a ili sličnih terorističkih organizacija u BiH ne podliježe kaznenoj odgovornosti. Policija će, vjerovatno, protiv odgovornih podnijeti prekršajne prijave.

Ne propustite