Zakuhalo se: Italija vs. Španija
Talijanski pizza štapići
Za fil:
200 g kečapa
200 g šunke
40 g tvrđeg sira (parmezan, trapist)ao sušeni Podravka
Za tijesto:
20 g svježeg kvasca
100 ml mlijeka
1 mala kašika šećera
700 g pšeničnog glatkog brašna
250 g maslaca
100 g krem sira (ili kiselog vrhnja)
1 jaje
1 mala kašika soli
Za premazivanje:
1 jaje
Priprema
Pripremite fil tako da u sjeckalicu stavite kečap, narezanu šunku, naribani sir i sve dobro usitnite. Na kraju umiješajte origano. Kvasac zdrobite, prelijte toplim mlijekom, dodajte šećer i kašiku brašna, promiješajte i ostavite da se diže 10 minuta. U pola količine brašna dodajte dignuti kvasac, omekšani maslac, krem sir ili vrhnje, jaje, sol i sve dobro zamijesite dodajući postepeno preostalo brašno. Dobiveno tijesto odmah podijelite na dva dijela i svaki dio razvaljajte u pravokutnik debljine 0,4 cm (35x35 cm).
Prvo tijesto premažite pripremljenim nadjevom i poklopite drugim tijestom. Izrežite trakice (zupčastim alatom) širine 1 cm i sve prerežite po pola vodoravno. Svaku trakicu uvijte u spiralu i položite na tepsiju (30x40 cm) obloženu papirom za pečenje. Premažite tijesto razmućenim jajetom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C 20-tak minuta.
Posluživanje
Poslužite toplo ili hladno za razna sportska događanja i jela s "nogu".