Mađarska ili belgija, za koga večeras navijate
Mađarski Rigo Janči
Sastojci
300 gr čokolade za kuhanje
100 gr putera
2 jaja
5 kašika šećera u prahu
1 kašika brašna
1 kašika kakaoa
2 kašike šećera
1 kašika želatina
1 kašika ulja
6 dl slatke pavlake
Priprema
Odvojiti bjelanca od žumanaca i žumanca umutiti mikserom. Dodati šećer, ulje i posebno umućena bjelanca i kakao pomiješan sa brašnom.
Ispeći u tepsiji obloženoj papirom 15 minuta na 200 stepeni.
Skuhati razmućeni želatin i vodu da se zgusne. Mikserom umutiti slatku pavlaku, dodati istopljenu čokoladu i istopljeni puter, želatin i šećer u prahu.
Kalup obložiti folijom. Prethodno ispečeni patišpanj podijeliti na pola, jednu polovinu staviti u kalup, odozgo fil, pa opet patišpanj.
Kada se kolač stegne, prevrnuti ga, odstraniti foliju i odozgo prekriti istopljenom čokoladom.