Zakuhalo se: Francuska vs. Irska
Francuski kiš od brokole
Sastojci za 4 osobe:
2 glavice luka
2-3 čehna bijelog luka
600-700 g brokule
4 jaja
4 kašike humusa
60 g brašna
250 ml mlijeka
125 ml vode
1/2 male zelene ljute paprike
2 kašike kikirikija
sol i biber
svjež peršun
Priprema:
Crni i bijeli luk isjeckati sitno i na teflonskom tiganju prodinstati na suho dok ne omekša. Luk spustiti na potpuno hladan tiganj, posoliti sa pola kašičice soli da lakše ispustiti vodu i tek onda zagrijavati maksimalno do 2/3 jačine ringle, uz često miješanje. Kad počne da se lijepi isključiti ringlu i ostaviti tiganj preko.
Brokoli oprati, podijeliti na sitne cvjetove ili usitniti nožem. Ljutu papriku isjeckati na sitno. U dubljem sudu pomiješati jaja, humus, brašno, mlijeko, vodu, papriku, izdinstan luk. Dodati pola kašičice soli i malo bibera. Umiješati brokoli. Izliti na okrugli pleh prečnika 20 cm čije je dno postavljeno papirom za pečenje. Peći 10-ak minuta na maksimumu pa kad počne da se stvara korica izvaditi i posuti kikirikijem. Peći još pola sata na 180-200°C. Sredina će malo narasti i popucati, ali sve splašnjava kad se izvadi. Ostaviti 15 minuta da se ohladi prije siječenja inače će biti premeko. Poslužiti uz šargarepu, u vidu priloga ili salate. Ukrasiti cvjetićem svežeg brokolija i peršunom.