Nastavljeno suđenje Darku Šariću i drugima za pranje 22 miliona eura

Region
Nastavljeno suđenje Darku Šariću i drugima za pranje 22 miliona eura
U Specijalnom sudu u Beogradu jučer je nastavljeno suđenje Darku Šariću i grupi od 17 optuženih u postupku za "pranje" 22 miliona eura u Srbiji.

U Specijalnom sudu u Beogradu jučer je nastavljeno suđenje Darku Šariću i grupi od 17 optuženih u postupku za "pranje" 22 miliona eura u Srbiji.

Marko Dabović, posljednji na listi optuženih, na ročištu koje je zbog štrajka advokata održano nakon pauze od šest mjeseci, izjasnio se da nije kriv.

Dabović, kome Tužilaštvo za organizovani kriminal stavlja na teret da je preko građevinskog preduzeća „oprao dva miliona evra“ od prodaje kokaina, u obraćanju Sudskom vijeću rekao je da se nikada nije bavio "pranjem" novca i preprodajom droge te da je sve radio po zakonu.

„To nema nikakve veze sa istinom, nisam se bavio preprodajom droge, ni 'pranjem' para. Sve što sam radio, radio sam po zakonu, pošteno i časno“, rekao je Dabović obraćajući se Sudskom vijeću Posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu kojim predsjedava sudija Siniša Petrović. On je od Tužilaštva zatražio da mu pokaže dokumentaciju na osnovu koje je on "prao" novac i prodavao.

Advokat Radovan Štrbac, koji se u "slučaju Šarić" tereti za "pranje" novca i prodaju kokaina, zatražio je da se spoje ti postupci. Štrbcu se stavlja na teret da je od novca zarađenog prodajom kokaina kupovao preduzeća po Srbiji i da je od Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta MUP-a Srbije, dobijao informacije i prenosio ih Šarićevoj grupi.

"Da vidimo ko je tu šta radio, pa ćete saslušati šezdeset razgovora Ivice Dačića, razne tadiće, malovićke i tako dalje. Pa da vidimo ko je organizovana kriminalna grupa, a ko je tu slučajno", rekao je Štrbac iznoseći svoju odbranu.

Sudsko vijeće je odbilo njegov zahtjev za spajanje predmeta s obrazloženjem da je ovaj sudski postupak u poodmakloj fazi i da bi mogao štetiti ostalim optuženim.

Prvooptuženi Darko Šarić se nije obraćao na današnjem ročištu. On je ranije negirao krivicu, ali će dalje iznositi svoju odbranu.

„Ja u Srbiji ništa nisam uradio, niti mrava nisam zgazio, i nije mi jasno zašto me optužuju u ovom slučaju... Pomalo mi je i jasno, jer sam se viđao sa uticajnim i bogatim ljudima na položajima, koji su i dalje na svojim pozicijama, a ja sam ovde gde sam", kazao je Darko Šarić, na prvom pojavljivanju pred sudom 24. marta prošle godine.

Šarić je tada rekao i da su ga se političari odrekli i da ne posjeduje više ništa od imovne. 

U javnosti je od strane političara bio označen kao glavni narkobos u Srbiji i na Balkanu. Nakon četverogišnjeg bjekstva i skrivanja u zemljama Južne Amerike, gdje je i lociran uz saradnju međunarodnih službi, priveden je zajedničkom akcijom državnih organa Srbije i Crne Gore 18. marta prošle godine.

Ime Darka Šarića prvi put se spominje u oktobru 2009. kada je policija Urugvaja zaplijenila jahtu sa oko tri tone kokaina. Ubrzo nakon toga, Šarić je u Srbiji optužen za trgovinu pet tona kokaina i "pranje" više od 20 miliona eura. Tužilaštvo i policija su Šarića označili kao vođu najmoćnije i disciplinovane kriminalne grupe u regionu, koja je drogu nabavljala u Latinskoj Americi i, zarađujući velike sume novca, preprodavala je u Evropi.

U optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije navedeno je da je Šarić novcem zarađenim od prodaje droge preko “off shore” kompanija kupovao preduzeća, zemljišta i nekretnine u Srbiji, pretežno u Vojvodini. Šariću i njegovim saradnicima privremeno je od suda oduzet i veliki broj nekretnina, automobila i akcija pojedinih firmi.

Nastavak suđenja Šariću i ostalim optuženima za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike je planiran za sutra, 5. februara.

(AA)

Ne propustite