Zakuhalo se: Švicarska vs. Poljska

Aktuelno
Zakuhalo se: Švicarska vs. Poljska
Nakon kraće pauze u 15:00 moći ćete pratiti utakmicu između Švicarske i Poljske, a do početka utakmice pogledajte dva tradicionalna rececpta ove dvije države.

Švicarska: Luzerner Lebkuchen

Sastojci:

Suhi sastojci
300 g glatkog brašna
1 ravna male kašike sode bikarbone
1 ravna mala kašika praška za pecivo
prstohvat soli
150 g kristal šećera
1 1/2 velike kašike mješavine začina za medenjake (gotova kupljena)

Tekući sastojci
2 dl jogurta
1,5 dl mlijeka
60 g otopljenog maslaca
3 velike kašike ugušćenog soka od kruške
Premaz
1 - 2 male kašike ugušćenog soka od kruške

Priprema:

Pomješajte sve suhe sastojke u homogenu smjesu, prosijte brašno i sodu bikarbonu ako je to potrebno. Napravite udubinu u smjesi suhih sastojaka i dodajte tekuće sastojke.
Sve mješajte žlicom ili ručnim mikserom dok smjesa ne postane glatka i jednolična bez grudica - smjesa mora biti gusta i tekuća. Ulijte smjesu u namašćen kalup (duboki četvrtasti 11x 29 cm i 6 cm dubine). Pecite u središtu pećnice na 180 stepeni 55 - 60 minuta dok ne porumeni (pripazite kolač je sam po sebi taman, pa je promjena boje mala). Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi, još ga mlakog premžite sa ugušćenim sokom od kruške, tako da mu površina ostane sjajna. Kolač izvadite iz kalupa tak kada se potpuno ohladi.

Posluživanje:

Tradicionalno se poslužuje uz maslac i ponekad ugušćeni sok od kruške, te šalicu toplog mlijeka ili čaja.

Ne propustite