ŽENE: Konačno se zna zašto vas menstruacija TOLIKO boli

Zanimljivosti
ŽENE: Konačno se zna zašto vas menstruacija TOLIKO boli
Kad stignu “oni dani”, vreme neposredno prije i tokom same menstruacije, mnogim ženama nije do života.

Kad stignu “oni dani”, vreme neposredno prije i tokom same menstruacije, mnogim ženama nije do života. Neke pate češće, dok se neke kroz veći broj ciklusa provuku bez ikakvih tegoba, ali nema dame koja barem jednom nije iskusila paklene bolove tokom ovog perioda, stanja koje bukvalno može da se uporedi sa srčanim udarom.

Zato nije ni čudo što na Zapadu, sve češće i kod nas, sve veći broj žena bira hormonsku terapiju kojom u potpunosti ukidaju ciklus na neko vrijeme. Međutim, zahvaljujući najnovijim otkrićima, u budućnosti će stvari biti drugačije.

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji pronašli su da postoji direktna veza između biomarkera po imenu C-reaktivni protein (hs-CRP), zaslužnog za javljanje upalnih procesa u tijelu, i simptoma PMS-a.

Oni smatraju da su bolovi, grčevi i nadutost direktna posljedica inflamacije reproduktivnih organa.

– Došli smo do zaključka da su simptomi predmenstrualnog sindroma, kao što su stomačni grčevi i bolovi, pojačani apetit, veća kilaža, nadutost, mučnina, depresija i bol u grudima u značajnoj mjeri povezani s povećanim nivoom hs-CRP-a. Jedini simptom koji se ne može dovesti u korelaciju sa ovim biomarkerom jeste glavobolja koju pojedine žene osjećaju prije nego što dobiju menstruaciju – napisali su istraživači u studiji, sprovedenoj na 2939 žena u reproduktivnom dobu, objavljenoj u stručnom časopisu Journal of Women’s Health, prenosi Telegraf.

Pripadnice nježnijeg pola svjesne su toga da im lijekovi za snižavanje tjelesne temperature i ublažavanje upalnih procesa, koje mogu da dobiju i bez recepta – poput ibuprofena, aspirina, naproksena ili paracetamola – umnogome olakšavaju tegobe, ali ponekad čak ni jače tablete ne pomažu.

Srećom, na osnovu ovog otkrića, stvari bi mogle da se promjene. Daljim istraživanjima, naučni timovi bi mogli da pronađu lijek koji će targetirati upravo biomarker hs-CRP i tako jednom za svagda riješiti problem od kog pati polovina stanovništva na planeti.

Nama ostaje da se nadamo da će oni lijek otkriti što prije, tako da ni savremene žene, a ni njihove ćerke i unuke, više nikad neće morati da prolaze kroz pakao zvani PMS.

Ne propustite