Gase li se odjeljenja na bosanskom jeziku u Prištini?

Region
Gase li se odjeljenja na bosanskom jeziku u Prištini?
Bosanski jezik je jedan od nekoliko regionalno priznatih na Kosovu. Pored zvaničnih albanskog i srpskog, bosanski jezik je u službenoj upotrebi u Prizrenu, Istoku, Dragašu i Peći.

Bosanski jezik je jedan od nekoliko regionalno priznatih na Kosovu. Pored zvaničnih albanskog i srpskog, bosanski jezik je u službenoj upotrebi u Prizrenu, Istoku, Dragašu i Peći.

Iako u glavnom gradu Kosova ovaj jezik nije u službenoj upotrebi, već dugi niz godina postoje lokalne vlasti pružaju podršku za opstanak istog u Prištini.

Nekada je u ovom gradu živjelo nekoliko hiljada Bošnjaka, koji su se, što zbog ratnih dešavanja, što zbog loše ekonomske situacije raselili po svijetu.

Jedan dio njih je otišao u Tursku, drugi u Sandžak i Bosnu i Hercegovinu, odakle su i stigli na Kosovo prije više od 130 godina, a ostatak se razbježao po svijetu.

U Prištini danas nastava na bosanskom jeziku izvodi se u dvije škole, Osnovnoj školi "Naim Frasheri" te srednjoj medicinskoj "Dr. Ali Sokoli". Ali, kao i u većini škola u nastavi na bosanskom, najveći problem je mali broj učenika. Osnovnu školu ukupno pohađa 21 učenik, dok je u srednjoj ukupan broj učenika svega 11.

Koordinatorica u nastavi na bosanskom jeziku, Jasmina Omeragić, u izjavi za Radio Kosova 2, program na bosanskom jeziku, ističe da je jedan od razloga malog broja učenika i taj što roditelji iz goranske etničke zajednice djecu upisuju na turskom ili albanskom jeziku, te izražava bojazan da može doći do gašenja nastave.

"Nastavni proces u našem gradu se održava u veoma dobrim uvjetima. Zastupljen je vrlo stručan nastavni kadar. Zahvaljujući ministarstvu obrazovanja zastupljeni su i svi udžbenici za osnovno obrazovanje. Ali, i pored toga, svake školske godine imamo sve manji broj učenika. Plašim se da ne dođe i do gašenja nastave na bosanskom, jer recimo u prvom razredu imamo samo jednog učenika, a isti je slučaj i u srednjoj školi gdje je u 11. razredu također samo jedna učenica", naglašava koorinatorica Omeragić, izražavajući nadu da će se situacija u budućnosti popraviti.

I pored toga, učiteljica Ulfeta Redžepagić ističe da se nastava odvija u najboljem redu, izuzev manjih poteškoća.

"Nastavni proces traje skoro 15 godina. U početku smo imali manjih problema oko formiranja nastave, ali to smo uspjeli da prevaziđemo i sada je sve organizovano. Kada je riječ o udžbenicima, uglavnom imamo sve udžbenike izuzev pomoćnih udžbenika, a o čemu bi ministarstvo trebalo da vodi računa. Međutim, problem je taj što imamo mali broj učenika i zbog toga se nastava izvodi kombinovano. Ja trenutno vodim 2. i  4. razred dok moja koleginica vodi 1. i 3, a peti razred je samostalan, no već smo se i privikli na ovakvu situaciju i ne predstavlja nam problem upravo zbog toga što je u pitanju mali broj učenika", kaže učiteljica Ulfeta Redžepagić.

Emina Bačevac je učenica 4. razreda i kaže da joj je drago što postoji nastava na bosanskom jeziku.

"U ovoj školi je sve super, baš mi je drago što ima i nastava na bosanskom. Slažem se sa mojim drugarima ali i sa učenicima iz nastave na albanskom. Uglavnom je sve u redu", zaključuje mala Emina.

(Novi.ba/RTK, Program na bosanskom jeziku)

Ne propustite