Švedska vs. Belgija

Aktuelno
Švedska vs. Belgija
U 21:00 odigrat će se utakmica između Švedske i Belgije, a mi smo vam pripremili dva tradicionalna recepta koje je jako jednostavno napraviti.

Nässelsoppa

Sastojci za 4 osobe
4 tvrdo kuhana jaja
250g svježe koprive
Sol i biber
45g maslaca
25g sjeckanog svježeg vlasca
1 kokošja kocka 
1 povrtna kocka 
Kašika sušenog timijana
2 kašike Kukuruznog brašna
120 ml kiselog vrhnja
10 dag dimljeni losos

Priprema:

Skuhajte jaja na tvrdo 6-7 minuta, ohladite pod tekućom vodom pa pustite da se potpuno ohlade. Očistite operite i ocijedite koprive. U lonac od 2 litre ulijte 250 ml vode ubacite koprive, posolite, pokrijte i pustite da zavri. Smanjite  vatru pa  kuhajte 5 minuta. Koprive izvadite i lagano pritiskom oslobodite od viška tekućine pa ih sitno nasjeckajte na dasci. Vodu u kojoj se kukala kopriva ukoliko ste zadovoljni čistoćom  sačuvajte. U istom loncu otopite maslac na laganoj vatri. Sitno isjeckajte vlasac, pa dodajte u lonac i dinstajte minutu dvije. Namrvite  povrtnu i pileću kocku i rastopite na maslacu. Dodajte sjeckane koprive podlijte sačuvanom  vodom i dodajte još 800ml vode (ako niste sačuvali vodu u kojoj se kuhala kopriva onda dodajte još 250 ml) Začinite biberom i suhim timijanom pa zakuhajue. Razmutite kukuruzno brašno u malo vode (kao za puding) pa dodajte u supu. Zakuhajte sve skupa dok supa malo ne zgusne.

Servirajte toplo uz tvrdo kuhana jaja, kašiku kiselog vrhnja i par komadića dimljenog lososa.

Ne propustite