Zakuhalo se: Mađarska protiv Portugala
Mađarska torta od palačinaka
3 žumanceta
100 g šećera u prahu
40 g otopljenog putera
200 ml punomasnog mlijeka
100 ml slatke pavlake
130 g mehkog brašna T-400
20 g gustina
2 g soli
3 bjelanceta
100 g tamne čokolade (50-70% kakao mase), sitno naribane
100 g tostiranih lješnika, sitno nasjeckanih
30 g domaćeg vanila šećera
Priprema:
Sjediniti žumanca i 30 g šećera u prahu, pa ulupati dok se ne utrostruči u volumenu. Mlijeko i slatku pavlaku sjediniti pa dodati žumancima. Prosijati brašno, gustin i so. Ostaviti sa strane. Postaviti bjelanca u odgovarajuću posudu, dodati prstohvat soli pa početi miksirati na najmanjoj jačini.
Kada bjelanca počnu da pjenušaju, postepeno, kašiku po kašiku dodavati 70 g šećera u prahu. Dok mutimo, postepeno povećavati brzinu što će rezultirati u stabilnoj pjeni maksimalnog volumena. U smjesu od mlijeka i žumanca dodati prosijane suhe sastojke, pa dobro izmiješati. Zatim dodati trećinu bjelanaca i lagano umiješati da se sjedini, a pritom paziti da ne izgubi previše na volumenu. Na isti način dodati preostale dvije trećine. Pomiješati čokoladu, lješnike i vanilin šećer. Ostaviti sa strane.
Zagrijati teflonsku tavu (oko 18-20 cm) na srednje jakoj temperaturi.
Dodati malo putera, otopiti i razliti cijelom površinom tiganja, pa dodati jednu srednju kutljaču tijesta, tek dovoljno da prekrije dno. Peći oko 1 minut, il' dok ne porumeni. Tijesto ispeći samo na jednoj strani, pa postaviti na odgovarajuću tacnu za služenje, nepečena strana na gore. Posuti čokoladom i lješnicima. Na isti način ispeći i naslagati ostatak tijesta. Posljednju palačinku ispeći na obje strane i postaviti na vrh naslage. Neposredno prije služenja, zagrijati tortu u rerni (180°C) oko 2 minuta, pa poslužiti posuto šećerom u prahu