Hrvatska ili Španija - ko je vaš favorit
Polpete od tikvica
Sastojci:
1/2 kg tikvica
4 jaja
5 vrhom punih kašika brašna
1 manja glavica luka
2 režnja bijelog luka
biber i sol po ukusu
Priprema:
Tikvice dobro oprati, pa krupno naribati zajdno sa korom. Ako su tikvice jako mlade, mogu se narezati na ploške umjesto ribati. Tikvice posoliti i ostaviti da odstoje petnaestak minuta. Luk i bijeli luk sitno nasjeckati pa popržiti na malo maslinovog ulja (a može i obično ko ne voli maslinovo). Nakon 15-ak minuta, tikvice snažno ocijediti rukama. Umutiti jaja, dodati brašno, posoliti i pobiberiti po ukusu. Brašna treba dodati tako da se dobije tekuće tijesto, nešto gušće od onog za palačinke, dodati ocijeđene tikvice i poprženi luk i bijeli luk. Smjesa mora biti dovoljno gusta da se ne odvaja i razljeva.
U dubljoj tavi zagrijati ulje, velikom kašikom vaditi smjesu od tikvica i na srednjoj vatri peći s obje strane. Kad dobiju lijepu zlatno žutu boju, izvaditi ih na papirnati ručnik da se ocijedi suvišna masnoća.