Drugačije prvenstvo: Češka ili Turska
Češka Pišinger torta:
SASTOJCI:
250 g mekanog maslaca
250 g šećera
250 g gorke čokolade
4 bjelanjka
100 g samljevenih lješnjaka
1 vrećica vanilin šećera
6 velikih oblata
150 g šećera u prahu
PRIPREMA:
Maslac pjenasto izmiješajte s polovinom šećera. Izlomimo 150 g čokolade i otopimo u vodenoj kupelji. Bjelanjke čvrsto istučemo, pri tom polako dosipamo ostatak šećera. Kašiku po kašiku umiješamo pjenasto razmućeni maslac u otopljenu, mlaku čokoladu. Umiješamo samljevene lješnjake i vanilin šećer. Obliju stavimo na pladanj za tortu, namažemo je kremom od čokolade i maslaca i pokrijemo drugom. Tako nastavimo dok ne potrošimo kremu i sve oblije. Završnu obliju također namažemo kremom. Ostatak čokolade otopimo u vodenoj kupelji, dodamo šećer u prahu i 2-3 žlice mlake vode, pa sve izmiješamo u glatku smjesu. Time prelijemo površinu torte. Tortu prije posluživanja ostavimo nekoliko sati u frižideru.