Smjernice za izradu bezglutenskog jelovnika
Bezglutenska prehrana, prvobitno namijenjena osobama s celijakijom, sve je popularnija na zapadu.
Donosimo vam neke smjernice za izradu bezglutenskog jelovnika.
-Ocat, ulje, sol, papar i kvasac dozvoljeni u u pripremi hrane.
-Kava, čajevi, prirodni sokovi, domaće vino i kakao mogu se konzumirati.
-Svi orašasti plodovi, brašno i soja ne sadrže gluten i mogu se jesti.
-Sve vrste mesa, pod uvijetom da izbjegavate pohovanje, riba i jaja mogu se jesti.
-Riža, krumpir, proso, sve grahorice, leća i svježe povrće mogu se nesmetano jesti.
-Ječam, pšenica, raž su namirnice koje sadrže gluten i treba ih izbjegavati.
-Rezanci, tjestenina, kus kus, krekeri i ostale prerađevine također sadrže gluten.
-Izbjegavajte pahuljice, krušne mrvice i zobene pahuljice.
-Gotovi suhomesnati proizvodi, salame, hrenovke i paštete izbjegavajte u širokom luku.