Slovačka vs. Engleska
Pirohe
Ovo je starinsko jelo i nekad se daleko više spremalo, ali je i danas jako omiljeno u slovačkoj kuhinji.
Generalno, svi starinski kolači su jednostavni, ali dobija se utisak da savremene domaćice izbjegavaju da ih prave,
jer se tijesto mijesi ručno i potrebna je veća površina za rad, što je napornije nego kod kolača koji se mute mikserom u jednoj činiji.
Sastojci:
400g brašna,
1 jaje, malo soli,
150g maka, prezli ili oraha,
šećer po ukusu (za posipanje)
Priprema:
Umijesiti tijesto, samo malo mekše, kao za široke rezance, od brašna, jajeta, vode i soli. Tijesto podijeliti na dva dijela.
Na pobrašnjenoj podlozi, oklagijom rezvaljkati jufke, dosta tanko, na dvije iste kore. Na jednu koru, stavljati, pola kašičice, domaćeg pekmeza,
tako da razmak između dve gomilice bude oko 3 prsta. Gomilice treba da budu u nizu, jedna ispod druge. Prekriti drugim korom.
Između gomilica, prstom pritiskamo da se tijesto prilijepi jedno o drugo. Nazubljenim točkićem, izrežemo kvadrate i kuhamo u ključaloj posoljenoj vodi.
Kuhati oko 10min. Izvaditi, ocijediti i još tople poprskati mašću da se ne ulijepe.
Kad se prohlade posuti ih sa mljevenim makom i šećerom. Umjesto pekmeza, kao fil, može se staviti i cimet sa šećerom.